Slovenci razočarani, ponude za Telekom Slovenije daleko ispod očekivanja

Autor: Poslovni dnevnik , 12. travanj 2015. u 22:00
Očekivalo se da će se ponude kretati oko 180 eura za dionicu

Cijena dionice Telekoma Slovenije iznosi 132 eura, a Deutsche Telekom i fond Cinven nude samo 115 eura.

U ponedjeljak istječe rok za predaju obvezujućih ponuda u postupku prodaje Telekoma Slovenije, no dva glavna zainteresirana kupca spremna su za dionicu vodećeg nacionalnog teleoperatera dati znatno manje od cijene koju je očekivala slovenska vlada, otkrio je ljubljanski dnevni list Dnevnik.

 

756,5mil.

eura prihod je Telekoma 2014.

Rješenje prije ljeta
Trenutačna cijena dionice Telekoma Slovenije na Ljubljanskoj burzi iznosi 132 eura, što znači da bi cijela kompanija bila vrijedna gotovo 870 milijuna eura, a Deutsche Telekom i britanski fond Cinven spremni su dati samo oko 115 eura po dionici, navodi Dnevnik pozivajući se na neslužbene informacije. To je znatno manje od očekivanja vlasnika, među kojima je najveći država koja je tvrtku dala na popis za privatizaciju prije dvije godine, pritisnuta financijskim teškoćama, u vrijeme kad se spominjala opasnost financijskog bankrota.

 

1,59mil.

eura bila je dobit Telekoma 2014.

Očekivalo da će se ponude kretati oko 180 eura za dionicu pa bi se postupak prodaje mogao dodatno produžiti, no vjeruje se da će konačna odluka o prodaji ili prekidu privatizacijskog postupka biti donesena još prije ljeta, navodi list. Zbog skandala oko uplitanja vojne obavještajne službe u prodaju Telekoma Slovenije parlament je u prošlog četvrtka, na zahtjev premijera Mire Cerara, smijenio ministra obrane Janka Vebera. On tvrdi da bi prodaja slovenskog teleoperatera stranom kupcu ugrozila obrambeni sustav, a prema privatizaciji načelno negativno stajalište imaju i Socijalni demokrati (SD), iako do daljnjega ostaju u Cerarovoj koaliciji.

Dnevnik navodi da će Telekom Slovenije na kraju ipak biti prodan, jer je iskustvo s prodajom Mercatora hrvatskom Agrokoru pokazalo kako oklijevanje u privatizaciji velikih sustava samo snižava cijenu njihove dionice, pa je tako Mercator na kraju lani prodan Agrokoru za tri puta manju cijenu od one koju je Agrokor nudio pet godina ranije. Telekom Slovenije lani je ostvario 756,5 milijuna eura prihoda, ali je zbog različitih sudskih nagodbi imao samo 1,59 milijuna eura dobiti, a njegov neto financijski dug iznosi 344 milijuna eura, što sve ukazuje da bi ga potencijalni budući vlasnik restrukturirao i smanjio broj zaposlenih.

 

344mil.

eura dug je Telekoma Slovenija

Islanđani su nudili više
Telekom Slovenije prvi je put pokušavala prodati 2008. godine tadašnja vlada Janeza Janše, ali je zbog različitih pritisaka i ocjena da će cijena kompanije i dalje rasti postupak bio prekinut iako je islandska telekom kompanija Skipti tada za dionicu slovenskog nacionalnog operatera nudila čak 400 eura. 

Glas javnosti

Prosvjed zbog privatizacije

U veljači ove godine nekoliko stotina ljudi prosvjedovalo je u Ljubljani protiv privatizacije državnih poduzeća, posebno nacionalnog teleoperatera Telekoma Slovenije. Odnos slovenske javnosti prema privatizaciji je podijeljen kako su pokazale ankete. Potpisivane su dvije peticije suprotnog sadržaja, jedna za privatizaciju, a druga protiv nje. Svaku od njih do sada je potpisalo po 15-ak tisuća građana Slovenije.

Komentirajte prvi

New Report

Close