Slovenac i Hrvat: U Tesli smo radili 12 sati dnevno

Autor: Ana Blašković , 03. listopad 2018. u 22:00
Nastavlja se crni niz Elona Muska/REUTERS

Dvojac je angažirala tvrtka ISM Vuzem i poslala na rad u tvornici u Fremontu uz, tvrdi se, ekstreman broj radnih sati i plaću ispod minimalne.

Federalni sud u Kaliforniji odbacio je žalbu Tesle pa će se ta kompanija ipak u sudskom procesu morati braniti od optužbi o iskorištavanju stranih radnika.

Novi je to udarac kompaniji samo par dana pošto je Elon Musk bio odstupio s mjesta predsjednika Upravnog odbora dok se ne riješi tužba regulatora da je manipulirao cijenom dionice.

Prijetnje deportacijom
Sutkinja Lucy Koh s Northern District suda u San Diegu prihvatila je dva od sedam tužbenih zahtjeva odbacivši žalbu Tesle da su u pitanju radnici njezinih dobavljača ISM Vuzem i Eisenmann. Premda su u tužbenim zahtjevima optuženi i drugi proizvođači automobila (Mercedes-Benz, Deere, REHAU, LaX, Volkswagen, Dicastal i BMW), oni nisu među zahtjevima koji će ići na suđenje. 

Riječ je o tužbi iz 2016. godine koju su podnijeli Gregor Lesnik iz Slovenije te Stjepan Papeš iz Hrvatske uime stranih radnika koji su radili na B1 vizu. Obojicu je angažirala tvrtka ISM Vuzem i poslala na rad u tvornici u Fremontu uz, kako se tvrdi u tužbi, ekstremni broj radnih sati i plaću daleko ispod minimalne.  Lesnik tvrdi da nikad nije radio manje od 10 sati dnevno, radni dan mu je trajao najčešće 12 sati, što je značilo 80-satni radni tjedan te 240 odrađenih sati mjesečno.

Za to bi dobio u prosjeku jedan slobodan dan svaka dva tjedna. Ako bi se razbolio ili prijavio ozljedu na radu, ISM Vuzem prijetio mu je uskraćivanjem plaće i prava imigranata. 

Već bilo pritužbi
Premda dvojac nije angažirala Tesla već kompanija koja je za njih odrađivala projekt, sutkinja je odbacila žalbu Tesle da nije odgovorna rekavši da je automobilska tvrtka od tog aranžmana imala financijske koristi. Tesla se našla pod svjetlima reflektora još prošle godine nakon pritužbe zaposlenika Josea Morana koje je tada u poruci zaposlenicima odbacio čelnik tvrtke Elon Musk.  I danas je američki proizvođač automobila odbacio sve optužbe rekavši da "posluje po principima poštenja, pravednosti i dobrote", ali i dodali da su "unaprijedili ugovore i politike poslovanja s dobavljačima". 

Komentirajte prvi

New Report

Close