Slovačka će pomoći Hrvatskoj sa schengenskom granicom

Autor: Poslovni.hr/Hina , 04. ožujak 2014. u 15:59
Foto: Thinkstock

Slovačka će pomoći Hrvatskoj u pripremi njezinih kopnenih granica za priključenje schengenskoj zoni, piše u utorak slovačka agencija TASR.

Slovačka će pomoći Hrvatskoj u pripremi njezinih kopnenih granica za priključenje schengenskoj zoni, piše u utorak slovačka agencija TASR.

To su u utorak potvrdili ministri unutarnjih poslova dviju zemalja, koji su potpisali sporazum u Bratislavi o međusobnoj potpori u području schengenske suradnje.

"Drago nam je da je Slovačka uključena u izgradnju hrvatsko-schengenske granice. Današnje potpisivanje sporazuma potvrđuje neformalnu suradnju koja traje već nekoliko mjeseci", rekao je slovački ministar Robert Kalinak.

On je dodao da će Slovačka dati Hrvatskoj informacije o, primjerice, zaštiti zelenih granica i o kontroli na graničnim prijelazima.

Po hrvatskom ministru unutarnjih poslova Ranku Ostojiću, Hrvatska želi, piše TASR, biti spremna za priključivanje Schengenu 1. srpnja 2015., dvije godine nakon što je postala članicom Europske unije.

"Naš je plan pripremiti kapacitete granične policije i u potpunosti ekipirati schengensku granicu", rekao je Ostojić.

On je dodao da će uslijediti procjena spremnosti zemlje, a konačna odluka kada će Hrvatska postati članicom Schengena je na zemljama članicama EU-a.

"Imamo ogroman interes postati dio schengenske zone, i želimo pokazati da smo sposobni ući u prostor unutar schengenske granice", rekao je Ostojić.

Schengenska zona ima 26 članica – od članica EU-a to su sve zemlje osim Hrvatske, Bugarske, Rumunjske, Cipra, Irske i Velike Britanije. Četiri zemlje koje nisu članice EU-a članice su Schengena – Švicarska, Norveška, Island i Lihtenštajn.

Komentirajte prvi

New Report

Close