Slim zaradio 3,5 puta na New York Timesu

Autor: Tomislav Pili , 20. prosinac 2017. u 22:00
Carlos Slim prve je dionice američke medijske kompanije kupio još 2008.

Slimov glasnogovornik i zet izjavio je kako je ulaganje u New York Times uvijek bila financijska investicija te je bilo razumno prodati dio.

Meksički milijarder Carlos Slim još je jednom dokazao kako ima "dobar nos" za ulaganja. Prema navodima Financial Timesa, telekomunikacijski mogul prodao je polovicu svog udjela u američkom dnevnom listu New York Times uzevši, prema svemu sudeći, sasvim lijepu dobit. Podsjetimo, Slim je donedavno posjedovao 17 posto dionica uglednog američkog lista, a dioničar je postao prije 10 godina.

Kritično vrijeme
Prve dionice New York Timesa kupio je 2008. godine stekavši 6,4 posto udjela. Već godinu kasnije ulaže dodatnih 250 milijuna dolara kroz kredit toj medijskoj grupaciji koju je – kao i većinu tiskanih medija – snažno pogodio pad oglašivačkih prihoda uslijed izbijanja globalne ekonomske krize. Kredit mu je pružao pravo na opcijsku kupnju dionica New York Timesa, a to je pravo Slim i iskoristio 2015. godine udvostručivši svoj udjel.

 

39,84 posto

porasla je cijena dionice New York Timesa u 2017.

Iz New York Timesa su poručili kako je Slim postao dioničar u kritično vrijeme za kompaniju. "Kompanija danas ima snažnu bilancu i snažno rastuće digitalne prihode. Zahvalni smo Carlosu Slimu na ukazanom povjerenju i podršci", izjavio je glasnogovornik. Ako se promotri kretanje cijene dionice New York Timesa, Carlos Slim ostvario je sasvim lijep profit. Još u veljači 2009. godine dionica je vrijedila četiri dolara, a danas iznosi gotovo 19 dolara. Samo ove godine cijena je skočila 40 posto. Ipak, koliko je Slim zaradio njegov glasnogovornik i zet Arturo Elias Ayub nije želio otkriti. "To je uvijek bila financijska investicija. Bilo je razumno prodati dio udjela", izjavio je Ayub. Dodao je kako je udjel prodan "po tržišnoj cijeni".

Transakcija je zamišljena na način da novoosnovana zaklada otkupi vrijednosnice od Slima za 250 milijuna dolara, ali u obliku konvertibilnih trogodišnjih obveznica koje dospijevaju u prosincu 2020. godine. Prema navodima Bloomberga, na taj će način Slim ostvariti poreznu olakšicu. Inače, ovo nije prvi put da je Slim dobro zaradio kupujući imovinu koju je u tom trenutku rijetko tko želio.

Odlučujuća prisutnost
Najpoznatije je njegovo ulaganje iz 1990. u telekomunikacijsku kompaniju Telmex koju je tijekom godina prometnuo u najveći telekom u Južnoj Americi poznat pod nazivom América Móvil. Iako je u utorak cijena dionica New York Timesa blago ojačala, u prošlosti je prisutnost Carlosa Slima bila odlučujuća za investitore. Tako je početkom godine cijenu za tri posto srušila njegova izjava na jednoj konferenciji kako je ulaganje u New York Times "čisto financijske prirode i u jednom ću ga trenutku prodati, ako ste zainteresirani".

Preko 521.000 dionica meksički je poduzetnik i prodao u kolovozu nakon što je dionica skočila sedam posto nakon objave financijskog izvješća koje je pokazalo da su prihodi od pretplate prvi puta nadmašili oglašivačke prihode. Podsjetimo, tijekom kampanje predsjednik Donald Trump optužio je Slima da favorizira Hillary Clinton putem New York Timesa. 

Komentirajte prvi

New Report

Close