Slijedi li sukob Rusije i EU oko Moldavije?

Autor: Ante Pavić , 23. ožujak 2014. u 22:00
Moldavija je velik izvoznik vina, što Rusija dobro zna i koristi u pritiscima na tu državu

Oko 44 posto Moldavaca izjašnjava se za sporazum s EU, dok broj onih koji su za carinsku uniju s Rusijom raste, s 30 na 40 posto.

Moldavija je nova zemlja preko koje će Rusija i Europska unija odmjeriti snage u širenju svojih interesa.

Iako je važila za gotovo pa sigurnu potpisnicu Ugovora o pridruživanju s EU, i to bi moglo biti dovedeno u pitanje preko unutarnje destabilizacije te zemlje. Kako javlja Deutsche Welle, Rusiji su kao adut poslužili Gauguzi, etnička rusko-pravoslavna manjina turskog porijekla koja se protivi tjesnijim vezama s EU i zalaže se za snažniju suradnju s Rusijom. Moldavska autonomna pokrajina Gaugazija u kojoj živi oko 160.000 ljudi ustala je protiv sporazuma s EU, organiziravši referendum na kojemu je 98,5 posto od 70.000 izašlih birača odbilo sporazum s EU. Pokrajina živi od izvoza svojih poljoprivrednih proizvoda, prije svega vina kojega većinom izvozi u Rusiju. Moldavija je jedan od najvećih proizvođača vina na svijetu čiji izvoz čini 20 posto BDP-a te države, što je dobro poznato i Rusiji koja je svoj pritisak 2013. godine počela upravo ograničenjem uvoza moldavskog vina tvrdivši da je ispod standarda.

Nakon toga je Rusija zabranila ulazak 20.000 moldavskih gastarbajtera u Rusiju, a sljedeći korak bio je referendum u Gaugauziji čije gospodarstvo u potpunosti ovisi o Rusiji. Niti ostatak Moldavije nije previše zainteresiran za odbacivanje carinske unije s Rusijom. Oko 44 posto Moldavaca izjašnjava se za sporazum s EU, dok broj onih koji su za carinsku uniju s Rusijom raste, s 30 na 40 posto. Gotovo trećina Moldavaca radi u inozemstvu, od čega većina u Rusiji pa je jasno da bi raskid snažnijih veza s Rusijom dovelo do ozbiljne gospodarske krize u toj zemlji koja ima problem odmetnute i međunarodno nepriznate pokrajine Pridnjestrovlja, s nešto više od pola milijuna stanovnika, koja je pod zaštitom i kontrolom Moskve. Ta je pokrajina nedavno zatražila pripajanje Rusiji. Američki senator John McCain izjavio je u petak da Rusija nakon zauzimanja Krima može nastaviti agresiju u Moldaviji i Latviji.

"Sljedeća zemlja koja se treba paziti je Moldavija", izjavio je McCain na Fox Newsu.EU se, s druge strane, trudi pokazati Moldaviji da je spremna za nju pa će njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmaier zajedno sa svojim francuskim kolegom Laurentom Fabiusom doći u Kišinjev kako bi dali potporu proeuropskoj koaliciji koja vlada Moldavijom.EU je krajem veljače ukinula vize za Moldavce kako bi pokazala svoju dobru volju. Problem je, što se vidjelo i u Ukrajini, da je pogubno bivše sovjetske republike stavljati pred izbor između EU ili Rusije koje se bore za osvajanje svojih interesnih zona na ovom području. A Bruxellesu, izgleda, to još uvijek nije jasno. 

Komentirajte prvi

New Report

Close