Slijede ekspresni pregovori o trgovini

Autor: Tomislav Pili , 10. prosinac 2017. u 22:00
Foto: Press Association/PIXSELL

Dogovor Londona i Bruxellesa o prvoj fazi.

Za drugu fazu složenih pregovora o trgovinskim odnosima Velika Britanija i Europska unija imaju najviše godinu dana. Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker i britanska premijerka Theresa May u petak su objavili da je postignut dovoljan napredak u pregovorima o razdruživanju Velike Britanije od EU-a, što omogućava početak nove faze pregovora o budućim odnosima.

“Europska komisija je preporučila Europskom vijeću zaključak da je napravljen dovoljan napredak u prvoj fazi pregovora. Sada je na Europskom vijeću da na sastanku 15. prosinca odluči postoji li dovoljan napredak, što bi omogućilo da pregovori prijeđu u drugu fazu”, objavila je EK. Dvije strane postigle su dogovor o tri ključna pitanja – iznosu koji Britanija duguje Europi, modelu izbjegavanja “tvrde” granice između Sjeverne Irske i Republike Irske te priznavanju prava tri milijuna građana EU koji žive u Britaniji. Međutim, vjerojatno najzanimljiviji podatak – iznos koji će Britanija platiti za izlazak – nije otkriven. U priopćenju se tek navodi diplomatska formulacija da su se “obje strane dogovorile o metodologiji financijske nagodbe”. Premijerka May istaknula je tek kako je “nagodba pravedna prema poreznim obveznicima”.

Valja podsjetiti kako je dogovor o tim pitanjima isprva ocijenjen kao najlakši dio “razvoda” Britanije i EU. Međutim, prva faza vrlos e brzo zakomlicirala i potrajala gotovo godinu dana. Pošto je Ujedinjeno Kraljevstvo najavilo da iz EU izlazi 29. ožujka 2019. godine, sve je više strahovanja kako je za pregovore o trgovinskim odnosima preostalo svega nekoliko mjeseci. Naime, trgovinski sporazum mora proći višemjesečni proces ratifikacije u parlamentima država-članica. “Za pregovore o tranzicijskom aranžmanu i okviru budućih odnosa ima de facto manje od godinu dana”, izjavio je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.     

Komentirajte prvi

New Report

Close