Slavičina zaklada stajat će Bernieja Ecclestonea vrtoglavih milijardu funti

Autor: Tomislav Pili , 22. svibanj 2015. u 16:30
Foto: Dino Stanin/Vecernji list

Ecclestone je izjavljivao kako nemautjecaja na tu zakladu, ali ni materijalne koristi. Da to baš nije tako, postalo je jasno prošle godine.

Šef Formule 1 i bivši hrvatski zet Bernie Ecclestone svim silama pokušava pobiti rješenje britanskih poreznika kojim bi trebao u proračun uplatiti vrtoglavih milijardu funti na ime neuplaćenog poreza. Prema navodima britanskih medija, sud u Londonu u četvrtak je objavio kako je Ecclestone podnio tri odvojene tužbe u pokušaju blokiranja poreznog rješenja iz prosinca prošle godine kojim je poništeno prijašnje rješenje iz 2008. godine. Radi se o jednom od najvećih poreznih sporova nekog britanskog građanina u povijesti te države, a spor datira još s kraja 90-ih godina.

Nakon što je Ecclestone prodao lukrativna televizijska prava na Formulu 1, novac je prebačen u zakladu Bambino, osnovanu 1997. u Lihtenštajnu, poznatoj poreznoj oazi. Zakladom je upravljala njegova tadašnja supruga Slavica od koje se Ecclestone razveo 2009. te kćeri, Tamara i Petra. Bernie Ecclestone je više puta izjavljivao kako nema nikakva utjecaja na tu zakladu, ali ni materijalne koristi. Da to baš nije tako, postalo je jasno prošle godine iz dokumenata koji su se u Njemačkoj pojavili tijekom suđenja za korupciju.

Podsjetimo, Ecclestone ja tada optužen da je njemačkom bankaru Gerhardu Gribkowskom dao mito od 50 milijuna dolara. Iz dokumenata je postalo vidljivo da je Ecclestone nakon razvoda od Slavice iz zaklade Bambino primio 300 milijuna funti. To je privuklo pažnju poreznika, pa su revidirali slučaj i donijeli rješenje prema kojem prijašnje rješenje iz 2008. godine, a kojim je Ecclestone oslobođen poreznih davanja, više ne vrijedi. Račun koji su u prosincu ispostavili poreznici odnosi se na 674 milijuna funti poreznog duga te zateznih kamata u iznosu od 349 milijuna funti. Ukupno – milijardu i 23.000 funti.

Glanogovornik vladara Formule 1 izjavio je britanskim medijima kako će Ecclestone posegnuti za svim pravnim sredstvima koja su mu na raspolaganju kako bi porezno rješenje iz 2008. ostalo na snazi. Ecclestone je ponovio kako nikada nije imao ništa s tom zakladom te da je platio sve poreze koje je morao. Inače, Ecclestoneovo bogatstvo procjenjuje se na šest milijardi funti.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Bernie je nadavno platio 100 milijuna EUR sudu u Muenchenu da ostane slobodan. Interesantno je da je prvo ponudio 75 milijuna što su Bavarci odbili. Toliko o Berniju a i Bavarcima. No nakon slobode Bernie je uzeo Njemačkoj utrku F1 i sada će ju dati nekom drugom da i lako vratiti danih 100 milja. Naravno ako Njemci budu htjeli natrag utrke Bernie će ih spremno dočekati adekvatnim zahtjevom.

New Report

Close