Slabiji dolar stabilizirao naftna tržišta

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. siječanj 2015. u 15:57
Foto: Thinkstock

Cijene nafte stabilizirale su se u utorak na međunarodnim tržištima iznad razine od 48 dolara, poduprte slabijim dolarom koji je ojačao kupovnu moć imatelja ostalih valuta a time i potražnju.

Cijene nafte stabilizirale su se u utorak na međunarodnim tržištima iznad razine od 48 dolara, poduprte slabijim dolarom koji je ojačao kupovnu moć imatelja ostalih valuta a time i potražnju.

Na londonskom se tržištu barelom trgovalo po 22 centa višoj cijeni u odnosu na prethodno zatvaranje, od 48,38 dolara. Na američkom je tržištu cijena barela ostala gotovo nepromijenjena i iznosila je 45,25 dolara.

Euro je u utorak ojačao prema dolaru, uzdigavši se s najniže razine prema američkoj valuti u 11 godina, zabilježene dan ranije, pod utjecajem očekivanja da će američka središnja banka na redovnom mjesečnom zasjedanju odgoditi odluku o podizanju ključnih kamatnih stopa. Slabiji dolar jača kupovnu moć imatelja ostalih valuta a time i potražnju za robom čije su cijene iskazane u zelenoj novčanici, poput nafte.

Dodatnu potporu naftnim tržištima pružila je i izjava glavnog tajnika Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) Abdulaha al-Badrija da su cijene nafte možda dotaknule dno i da bi mogle poskočiti i do 200 dolara za barel budu li ulaganja u nove porizvodne kapacitete preniska.

Michael Hewson iz CMC Marketsa smatra da će potpora slabijeg dolara i al-Badrijevih izjava biti kratkog daha. "U svakom slučaju, smatram da to neće promijeniti temeljnu dinamku smjera kretanja cijena nafte", naglašava Hewson.

Neki analitičari, poput onih u švicarskoj banci UBS, ističu da bi oporavak cijena mogao potrajati i nekoliko godina. "Prognoziramo da cijene u Londonu odnosno u SAD-u neće dosegnuti 90 odnosno 85 dolara za barel prije 2018.", napisali su u bilješci klijentima.

U Standard Charteredu napominju pak da odluka OPEC-a o zadržavanju proizvodnje na visokoj razini počinje utjecati na druge proizvođače. "Proizvodnja izvan OPEC teško je pogođena i sada očekujemo da će tržište u drugoj polovini godine bilježiti manjak opskrbe, a ne višak kao danas", procjenjuju u toj britanskoj banci.

Odvojeno je OPEC na svojim internetskim stranicama objavio da je cijena barela košarice njegove nafte u ponedjeljak iznosila 42,90 dolara, što znači da je pala 79 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Komentirajte prvi

New Report

Close