Slabašni rezultati Michaela Korsa i Ralpha Laurena

Autor: Tomislav Pili , 11. kolovoz 2016. u 21:59
Korsova dobit pala je 16 posto/REUTERS

Dvije modne kuće objavile pad prihoda i dobiti uslijed daljnjeg smanjenja prodaje.

Na tržištu luksuzne robe ništa novoga, ako je suditi po rezultatima kompanija Michael Kors i Ralph Lauren. Michael Kors, najpoznatiji po svojim ženskim torbama i satovima, objavio je gotovo neznatni rast ukupnih prihoda za 0,2 posto na 987,9 milijuna dolara u tri mjeseca, zaključno do 2. srpnja.

Stagnacija prihoda ostvarena je unatoč otvaranju 221 nove trgovine i pripajanja kineskog poslovanja. Prodaja u postojećim trgovinama oslabila je 7,4 posto. Neto dobit smanjila se za 16 posto na 147,1 milijun dolara. Izvršni direktor John Idol za pad rezultata okrivio je i dalje prisutan trend prodaje u trgovačkim centrima te pad turizma. Kompanija se sve više fokusira na prodaju nakita i satova s obzirom da prodaja ženskih torbi ne pokazuje znakove oporavka.

Naime, prodaja torbi pala je dva posto. Relativno slabi rezultati doveli su u srijedu do pada Korsove dionice za jedan posto na 49,6 dolara. S druge strane, dionica Ralph Laurena jurnula je 11 posto na 105,50 dolara jer se kompanija poslužila starim trikom s Wall Streeta – dovoljno smanji očekivanja da i loši rezultati izgledaju odlično. Prihodi su pali i peto uzastopno tromjesečje, ovoga puta za četiri posto na 1,6 milijardi dolara. Međutim, kompanija je nadmašila očekivanja analitičara od 1,52 milijarde dolara.

Na pad prihoda ponajviše je utjecao pad u Sjevernoj Americi od 11 posto, pojasnio je izvršni direktor Stefan Larsson. Za razliku od 64 milijuna dolara dobiti u lanjskom kvartalu, ove godine je Ralph Lauren prikazao gubitak od 22 milijuna dolara. Međutim, tržište je Ralph Lauren nagradilo rastom vrijednosti dionica ponajprije zbog daljnjih rezanja troškova. Kompanija je smanjila radnu snagu za osam posto što je rezultiralo sa 150 milijuna dolara godišnjih ušteda. Planiraju zatvoriti i 50 trgovina. 

Komentirajte prvi

New Report

Close