Skupim kamenom opremaju najluksuznije jahte

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 28. lipanj 2018. u 13:30
Na najskupljim jahtama nije rijetka upotreba oniksa i poludragog kamenja/FOTOLIA

Slovenska tvrtka osim suradnje s velikim hotelskim lancima radi i na uređenju banaka, a njihovi kameni elementi krase sjedište Applea u Kaliforniji.

Marmor Hotavlje slovenska je tvrtka sa 70-godišnjim iskustvom u obradi kamena koja 95 posto svojih prihoda ostvaruje na inozemnim tržištima i to radeći na najluksuznijim projektima.

Prošle je godine Marmor Hotavlje ostvario prihod od 11,8 milijuna eura i 1,2 milijuna eura neto dobiti, trenutno zapošljavaju 150 ljudi, a 1200 njihovih kamenih elemenata krasi i novo Appleovo sjedište u Kaliforniji. 

Uključeni u dizajn plovila
Osim suradnje s brojnim hotelskim lancima kao što su Kempinski te Ritz, radili su na uređenju sjedišta banaka te mnoštvu privatnih projekata. K tome njihova rješenja za obradu kamena posebno dobro prolaze u proizvodnji megajahti od 70 do 184 metra duljine čija se cijena kreće između 250 i 500 milijuna eura. Za svoj uspjeh vlasnici braća Selak, Damijan i Tomaž, kažu da je rezultat beskompromisne kvalitete. 

"S tržišnim udjelom od 40 posto postali smo prvi na tržištu kamenih proizvoda za interijere megajahti. Surađujemo sa svim glavnim dizajnerima interijera tih luksuznih plovila, a istodobno imamo i status razvojnog dobavljača. Dakle, s arhitektima i općim izvođačima smo uključeni u dizajn unutrašnjosti plovila", objasnili su za Finance koje navode i da se godišnje u svijetu, većinom u njemačkim i nizozemskim brodogradilištima, izradi 10 do 15 megajahti.

 

1,2 milijuna

eura neto dobiti ostvario je lani Marmor Hotavlje

"Godišnje provodimo do 12 projekta. Ponekad na jednoj jahti radimo samo za jednog glavnog izvođača, ponekad i za više. Na tri smo jahte već dovršili cjelokupni kameni dio što je osiguralo veliko povjerenje naših klijenata", naveo je izvršni direktor Tomaž Selak.

Dodao je i da je tvrtka Marmor Hotavlje bila pionir u korištenju CNC strojeva za obradu kamena, ali i da je pri tome istovremeno posebno važno da se pored suvremene tehnologije očuva i razvija poznavanje tradicionalnih vještina obrade kamena. Za svaki četvorni metar na megajahti potrebno je i do stotinu sati rada, ističu, pri čemu klijenti ili njihovi arhitekti u ovu slovensku tvrtku mogu doći samo s idejom dok će realizaciju preuzeti njihovi inženjeri, strojni operatori i majstori klesari. 

Radili na čak 90 jahti
U uređenju interijera kamenim pločama s potpisom Marmor Hotavlje rijetkost nisu ni elementi od oniksa i poludragog kamenja.  Prvi posao s vlasnicima luksuznih plovila sklopili su 1999. godine, do sada su opremili 90 jahti i megajahti, uključujući i najveću ikad izgrađenu, no imena naručitelja su tajna. U posljednjih su godinu dana s gotovo 6500 kvadrata kamena opremili 45 jahti.

Komentirajte prvi

New Report

Close