Škotske destilerije viskija oštro se protive ‘Brexitu’

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 14. veljača 2016. u 22:00
Škotske destilerije zapošljavaju 10.000 ljudi/FOTOLIA

Proizvođači čuvenog žestokog pića smatraju da će im gubitak jedinstvenog europskog tržišta naštetiti.

Škotski proizvođači viskija strahuju da bi "Brexit",  izlazak Velike Britanije iz Europske unije (EU), ovoj industriji dugoročno naštetio. Viski trenutno uživa prednost nesmetanog cirkuliranja roba unutar jedinstvenog tržišta EU koje uključuje 28 zemalja, dok bi izlazak doveo do kidanja britanskih trgovačkih veza.

Ovo poznato alkoholno piće britanska je zvijezda izvoza i jedna od njenih najvrednjih industrija koja na godišnjoj razini u državnu blagajnu donese više od četiri milijarde funti i zapošljava preko 10.000 ljudi u 115 destilerija diljem Škotske. Ukoliko Brexit uspije, Britanija će trebati nanovo uspostavljati trgovinske sporazume s ostatkom Europe što je proces koji bi mogao trajati godinama. "Industrije s margine imat će i veće troškove", tvrdi Brad Mackay, profesor ekonomije na sveučilištu u Edinburghu, koji smatra i da će britanska industrija, ako do izlaska zaista dođe, biti manje isplativa.

 

115destilerija

donese četiri milijarde funti zarade izvozom viskija

"Zalažemo se da Britanija ostane u EU", rekao je Ivan Menezes, izvršni direktor Diagea koji u portfelju ima brednove poput Johnnie Walkera, Smirnoffa i Guinessa. S tim se stajalištem slaže i konkurentska tvrtka Pernod Ricard koja također podržava zajedničko tržište. "Pernod Ricard je proeuropska tvrtka koja podržava liberalizaciju trgovine u svijetu", kaže Alexandre Ricard. Diaego i slične kompanije uvelike se oslanjaju na izvoz. Uvozne carine na strana vina i žestoka pića na tržištima u razvoju, poput Indije, prilično su visoka.

U Indiji su među najvišima u svijetu, čak 150 posto, zbog čega je Škotsko udruženje proizvođača viskija (SWA) nastojalo pregovarati o nižim poreznim stopama, ali i oni strahuju da bi britansko napuštanje EU moglo osujetiti pregovore. Druga poteškoća s kojom bi se proizvođači mogli susresti je zaštita proizvoda jer EU kontrolira oznake izvornosti koje garantiraju da se škotskim viskijem smatra samo piće porijeklom iz Škotske. 

Komentirajte prvi

New Report

Close