Škotska će održati referendum o neovisnosti 18. rujna 2014.

Alex Salmond / EPA Alex Salmond / EPA

'Glas 'za' jamči budućnost u kojoj možemo biti sigurni, 100 posto sigurni, da će narod Škotske imati vladu koju će sam birati.'

Škotska će održati referendum o neovisnosti 18. rujna 2014. godine, izjavio je u četvrtak škotski prvi ministar Alex Salmond. Salmondova Škotska nacionalna stranka (SNP) osvojila je većinu u škotskom parlamentu na izborima u svibnju 2011. što je tom karizmatičnom političaru dalo šansu da prekine veze s Londonom. Ankete pokazuju da oko 30 posto Škota podupire neovisnost dok oko 50 posto zagovara status quo.

Uvjeti referenduma dogovoreni su s britanskom vladom u listopadu prošle godine. "Glas 'za' jamči budućnost u kojoj možemo biti sigurni, 100 posto sigurni, da će narod Škotske imati vladu koju će sam birati", rekao je Salmond u govoru pred parlamentom najavljujući datum referenduma.

"Izbor je svakim danom sve jasniji - iskoristiti naše bogate resurse i talente kako bismo izgradili bolju zemlju, ili nastaviti s 'westminsterskim' sustavom koji za Škotsku jednostavno ne funkcionira", rekao je Salmond. SNP smatra da će prihodi od nafte iz Sjevernog mora i lokalne industrije omogućiti napredak neovisnoj Škotskoj, ali druge stranke u Edinburghu i vlada u Londonu kažu da će na gubitku biti i Škotska i ostatak Ujedinjenog Kraljevstva.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!