Škotima više ni Zemlja nije dovoljna

Autor: Tomislav Oharek , 16. srpanj 2014. u 19:04
Britanska tvrtka Reaction engines projektirala je britanski raketoplan Skylon, koji bi mogao polijetati iz Škotske

London želi do 2030. ugrabiti barem 10% propulzivnog tržišta svjetske svemirske industrije, a nimalo ih ne smeta škotski separatizam.

Vlada Velike Britanije ulaže popriličnu energiju kako bi ta država do 2018. godine postala jedan od svjetskih centara svemirskog turizma i komercijalne svemirske industrije.

Naime, kako javlja BBC, britanska vlada intenzivno traga za lokacijom koja će postati komercijalni kozmodrom, što bi bio prvi takav objekt izvan Sjedinjenih Država.Pomalo je ironično što se od ukupno osam lokacija postojećih zračnih luka koje bi se mogle prenamijeniti za novu industriju šest nalazi u Škotskoj koja želi napustiti Ujedinjeno Kraljevstvo. Škoti, štoviše, tvrde kako bi proglašenje njihove neovisnosti samo dalo dodatni zamah razvoju svemirske industije u toj zemlji, ali i u Velikoj Britaniji.

 

11mlrd.

funti lani je ostvarila svemirska industrija u Velikoj Britaniji

Vlasti u Londonu se kod ovog posla ne obaziru previše na separatističke težnje Edinburgha i sigurne su da će novac biti kohezivni faktor, barem po tome pitanju. Naime, službeni britanski podaci pokazuju kako je svemirska industrija jedna od najpropulzivnijih grana britanskog gospodarstva. Tako je u tom sektoru lani ostvareno 11 milijardi funti, a zapošljava 34.000 ljudi, što je pak zavidnih devet posto više nego 2011. godine.U britanskoj vladi se nadaju kako mogu kapitalizirati taj rast i ugrabiti barem 10 posto svjetskog udjela globalnog svemirskog tržišta do 2030. godine, što bi za Veliku Britaniju značilo stvaranje 100.000 novih radnih mjesta. Britanci također žele oteti i svoj dio kolača kada su u pitanju turistički letovi u svemir i privući na Stari kontinent specijalizirane pružatelje takvih usluga poput Virgin Galactica i XCora.Škotska se nametnula kako logičan izbor zbog toga što se tamo nalazi velik broj zračnih luka s dugačkim poletno-sletnim pistama potrebnim za svemirske brodove.

A kako je nedavno istaknuo britanski ministar financija, inače Škot, Danny Alexander:"Škotska se ponosi obolom koji je dala u istraživanju svemira. Slavili smo škotsko naslijeđe Neila Armstronga kada je postao prvi čovjek koji je prošetao Mjesecom, a nedavno je zaslugom izvaredne škotske kompanije Britanska svemirska agencija sagradila svoj prvi satelit." Naime, škotska kompanija Clyde Space samostalno je izgradila  prvi satelit U/Kube-1 koji je uspješno lansiran 8. srpnja.  Poduzetni Škoti su nakon toga izračunali kako bi im neovisnost, kada je u pitanju svemirska industrija, godišnje donijela između 15 i 20 milijuna funti, što bi dugoročno moglo porasti na 100 milijuna funti godišnje. Također uvjereni su da bi brzo postali magnet za sve svemirske pionire.

Komentirajte prvi

New Report

Close