Skok burzi zaslužan za 155 novih milijardera u svijetu

Autor: Tomislav Pili , 17. rujan 2014. u 22:00
Europski milijarderi drže imovinu vrijednu 2,37 bilijuna dolara/FOTOLIA

Europa je s ukupno 775 milijardera ove godine preuzela primat od Sjeverne Amerike po broju najbogatijih ljudi.

Polemike je li svijet još uvijek u krizi ili je usred najsjajnijeg razdoblja definitivno će potaknuti ovogodišnji podaci o broju milijardera koji je na rekordnoj razini.

Prema podacima iz izvješća Wealth-X-a i švicarske banke UBS, u svijetu je trenutno 2325 milijardera što do sada nije zabilježeno od kada se provode istraživanja o svjetskim bogatašima. Kolika je njihova financijska moć dovoljno govori podatak da ta skupina milijardera sada posjeduje imovinu od 7,3 bilijuna dolara što je više od burzovne vrijednosti svih 30 najpoznatijih američkih kompanija u sastavu Dow Jones indeksa. Ukupna vrijednost imovine porasla je za 12 posto u odnosu na 2013., ponajviše zbog porasta vrijednosti dionica i ostale financijske imovine u posljednjih godinu dana.U odnosu na prethodnu godinu, broj superbogataša povećao se za sedam posto. U apsolutnom iznosu, ove ih je godine čak 155 ušlo u taj elitni klub.

 

571milijarder

živi u SAD-u, a slijedi Kina sa 190 milijardera

Skoku milijardera ponajviše su doprinijele Sjedinjene Američke Države, država u kojoj i inače živi najveći broj milijardera, njih 571. Ove godine na području SAD-a broj ljudi s imovinom vrednijom od milijardu dolara porastao je za 57 osoba. No, bogatstvo se zgrtalo i u drugim dijelovima svijeta. Veliki doprinos dala je i Azija koja bilježi 52 nova milijardera od čega čak 33 iz Kine te Latinska Amerika s 42 nova bogataša. Gledano pojedinačno po državama, nakon SAD-a najviše milijardera živi u Kini – njih 190 – te u Velikoj Britaniji koja je s 130 milijardera s adresom na Otoku izgurala s trećeg mjesta Njemačku gdje ih je 123.Gledano po svjetskim regijama, Europa je s ukupno 775 milijardera ove godine preuzela primat od Sjeverne Amerike. K tome, europski milijarderi drže i većinu imovine, čak 2,37 bilijuna dolara. Ove je godine jedino lošije išlo afričkim i bliskoistočnim milijarderima gdje je zabilježen pad njihova broja.

Zanimljivo je da je većina milijardera sama došla do toliko novca. Naime, u izvješću se navodi da je najveći rast zabilježen u segmentu onih bogataša koji su samo manji dio svoje imovine naslijedili, a milijarderi su postali zahvaljujući svojim poduzetničkim pothvatima.A kako izgleda prosječan milijarder? Prema podacima iz izvješća, ima 63 godine i prosječnih 3,1 milijardu na računu. Muški milijarderi bave se bankarstvom i financijama, nekretninama, tekstilom ili su vlasnici industrijskih konglomerata. Među muškarcima, 90 posto je oženjeno, šest posto razvedeno, tri posto su samci, a dva posto udovci.Što se tiče žena-milijardera, njih tek 65 posto je u braku, čak 21 posto su udovice, 10 posto je razvedeno, a četiri posto nije u braku. Bave se sličnim djelatnostima kao i muške kolege, ali su više angažirane u dobrotvornim zakladama.  

Komentari (2)
Pogledajte sve

Pad burze i nekretnina kod nas prepolovilo bogatstvo Hrvata

[emo_palacg]

New Report

Close