Škoda Praha zakazala, CG traži novog partnera

Autor: Poslovni dnevnik , 31. prosinac 2017. u 10:34
Kao mogući financijer TE spominjala se i Bank of China/Fotolia

Odlučeno je da počne ekološka rekonstrukcija Bloka 1 Termoelektrane Pljevlja koja će stajati 40 milijuna eura.

Crnogorska vlada odlučila je raskinuti ugovor s češkom kompanijom Škoda Praha, koja je bila partner Elektroprivredi Crne Gore (EPCG) na projektu izgradnje drugog bloka Termoelektrane Pljevlja, a do kraja siječnja 2018. bit će predloženo novo rješenje, javljaju Vijesti.

Propao i plan s GE-om
Vlada je s partnerom iz Češke u rujnu 2016. godina potpisala Ugovor o izradi glavnog projekta i Ugovor o izvođenju radova. Obveza Škode bila je da osigura financijera za projekat vrijedan oko 338 milijuna eura. Česi su trebali osigurati i 85 posto potrebnog novca, a plan je bio da Češka izvozna banka (CEB) omogući kredit, ali je odustala zbog, kako je navela, nemogućnosti dobivanja državnog jamstva. Škoda Praha je nakon toga predložila Bank of China kao alternativnog financijera projekta drugog bloka TE Pljevlja.

 

338 milijuna

eura vrijedan je projekt izgradnje drugog bloka TE Pljevlja

Konačno, u veljači ove godine Škoda Praha izabrala je američku kompaniju General Electric (GE) za partnera na projektu izgradnje drugog bloka, javili su crnogorski mediji. Iz ČEZ grupe, u sklopu koje posluje Škoda Praha, tada je priopćeno kako su se kompanije složile da rade kao partneri s ciljem izgradnje drugog bloka i također da pomognu Elektroprivredi Crne Gore da pronađe odgovarajući izvor financiranja projekta. Međutim, od svega toga nije bilo ništa. Ivan Mrvaljević, izvršni voditelj Direkcije za razvoj i inženjering u EPCG-u, rekao je da je Upravljački odbor projekta izgradnje Bloka 2 po nalogu vlade odlučio raskinuti ugovor s češkim partnerom.

Rad produžen za 20 godina
"Unatoč naporima nismo uspjeli pronaći dogovor oko zadovoljavajuće strukture realizacije projekta, tj. tehničkih specifikacija i financijskih uvjeta", rekao je Mrvaljević, dodajući da ta odluka ne znači odustajanje EPCG-a od gradnje drugog bloka.  Odlučeno je i da počne ekološka rekonstrukcija Bloka 1 TE Pljevlja koja će stajati 40 milijuna eura i financirat će se novcem EPCG-a, a istovremeno će se provesti i toplifikacija Pljevalja. Ta dva projekta trebaju završiti do 2021. godine. Pavle Radulović, ministar održivog razvoja i  turizma, rekao je da nakon rekonstrukcije prvi blok TE Pljevlja može raditi još 20 godina. "Ekološka situacija u Pljevljima je trenutno loša, ali smo sada na tragu da se to promijeni", kazao je Radulović.

Komentirajte prvi

New Report

Close