Skijaški centri u BiH produžili sezonu za mjesec dana

Autor: Poslovni.hr , 20. studeni 2018. u 22:01
OC Jahorina sezonu skijanja otvara već 1. prosinca, Foto: 
PD

Vodeća skijališta dobila sustave za umjetno zasnježavanje i nove staze.

Vodeći skijaški centri u Bosni i Hercegovini u novu sezonu ulaze s izgrađenim sustavima za umjetno zasnježavanje što znači da prvi put zimska sezona neće ovisiti od padavinama i bit će produžena najmanje za mjesec dana.

Olimpijski centar Jahorina, koji sezonu otvara 1. prosinca, započeo je s proizvodnjom umjetnog snijega potrebnog za zasnježavanje skijaških staza, a trenutno je se radi na stazi Poljice. Umjetni snijeg će se bez prestanka proizvoditi do početka zimske sezone.

Topovi za snijeg već rade

Olimpijski centar Jahorina je od ove godine opremljen sa 88 lansera i 25 suvremenih snježnih topova za proizvodnju umjetnog snijega. S umjetnim zasnježavanjem glavne staze počeli su i na Ravnoj planini, kod Pala, javlja Indikator.ba. Iz tog ski-centra poručuju da je aktivno 11 topova za umjetno zasnježavanje i dvije akumulacije s dovoljnim kapacitetom vode za stalno zasnježavanje za vrijeme cijele zimske sezone. “Otvaranje zimske sezone planirali smo između 10. i 15. prosinca što je ujedno i najava za prvu međunarodnu FIS utrku koja će se organizirati na našim prostorima, međutim, ako vremenski uvjeti budu kao dosadašnji to nije razlog da zimsku sezonu ne otvorimo već početkom prosinca kada možemo očekivati i prve skijaše”, kaže za RTRS Ana Radojković, glasnogovrnica Ski-centra Ravna planina. Na Bjelašnici prošlog je mjeseca završena izgradnja umjetnog jezera i stvoreni su uvjeti za proizvodnju umjetnog snijega. Ukupna investicija, koju je financirala vlada Kantona Sarajevo, iznosila je 7,5 mil. KM (oko 30 mil. kuna). Uz korištenje akumulacije i povoljne vremenske prilike zimska skijaška sezona, kako su najavili iz kompanije ZOI 84 OC Sarajevo, bit će produžena za mjesec dana.

Svjetski standardi za staze

Sva tri navedena centra ulaze u zimsku sezonu i s drugim investicijama. Bjelašnica je dobila okomiti transport, Ravna planina dvije nove staze duge četiri i pol kilometra, a OC Jahorina uređene, proširene staze prilagođene standardima Međunarodne skijaške federacije.

 

30mil.

kuna uložio je Kanton Sarajevo u izgradnju umjetnog jezera na Bjelašnici

Kada je riječ o ostalim centrima, Vlašić umjetno zasnježavanje na Babanovcu ima od lani, Kupres ga je imao i ranije, a pripreme za sezonu obavljene su na skijalištima Blidinje i Kozara. BiH turistički djelatnici s optimizmom očekuju sljedeće mjesece.

Nakon lanjske sezone, koja je bila prilično dobra, ski-centri sada su znatno opremljeniji ususret velikom sportskom događaju Europskom zimskom olimpijskom festivalu mladih (EYOF 2019), te očekuju rekordnu posjećenost i zaradu.

Komentirajte prvi

New Report

Close