Skijališta Srbije ulažu 27 mil. eura u planinu Golija

Autor: Poslovni dnevnik , 24. siječanj 2017. u 16:23
Pet skijaških staza na skijalištu Golija bit će lake, a četiri srednje teške/FOTOLIA

Planira se izgradnja devet skijaških staza i tri žičare.

Na srpskoj planini Goliji uskoro počinje izgradnja skijaškog centra. Prvo skijalište sa devet staza i svom potrebnom infrastrukturom gradit će se na Odvraćenici, u predjelu Vrhova i Radulovca, na području ivanjičke općine, rečeno je na javnoj prezentaciji Plana detaljne regulacije ski-centra Golija.

U taj projekt, kako neslužbeno doznaje Blic, država će preko Skijališta Srbije uložiti 27 milijuna eura, a prvi radovi očekuju se ove i sljedeće godine. Plan detaljne regulacije ski-centra obuhvaća 262 hektara površine i predstavlja razradu Plana generalne regulacije Vrhovi – Odvraćenica, koji se nalazi u završnoj fazi usvajanja pred vladom Srbije. Bit će izgrađeno devet skijaških staza manjeg nagiba i tri skijaška puta. Od devet planiranih staza, pet su lake, a četiri srednje teške, njihov nagib se kreće od 17 do 25%, a većina staza je duža od 1000 metara. Visinska razlika koju će postizati su od 50, pa do više od 300 metara.

Predviđena je izgradnja i tri žičare: jedna šestosjedna, jedna četvorosjedna i jedan ski lift, koje će omogućiti da se dođe do vrha svake staze. Prva od njih bit će duga 1450 metara, s kapacitetom od 1800 skijaša na sat. Četvorosjedna žičara bit će duga 1140 metara. "Plan je napravljen na razini preciznosti koja omogućava izravno provođenje i izdavanje lokacijskih uvjeta i kasnije građevinskih dozvola, s ciljem osiguranja skijaške infrastrukture i infrastrukturnih sustava koji omogućavaju funkcioniranje skijališta i u sezona kada nema dovoljno snijega", rekao je arhitekta Miroljub Stanković, glavni planer u kompaniji Plan Urban iz Niške Banje, koja je izradila plan za Goliju.

Planom detaljne regulacije predviđena je i izgradnja dva rezervoara kapaciteta od po 1000 prostornih metara, kao i postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda. U sklopu prvog ozbiljnog i suvremenog skijališta na Goliji, paralelno sa stazama i žičarama gradit će se prometnice, parkirališta, pješačke staze i servisne ceste, upravna zgrada skijališta, uslužni objekti, sportski tereni, komercijalno-turistički, ugostiteljsko-turistički i pansionsko-apartmanski sadržaji i rekreacijski centar, a bit će i uređen veći broj zelenih površina. Plan detaljne regulacije bit će na javnoj raspravi do 13. veljače 2017. godine, a javna sjednica Povjerenstva za planove održat će se 24. veljače. 

Komentirajte prvi

New Report

Close