Ovo je nova meka za rudare bitcoina

Autor: Tomislav Pili , 12. travanj 2018. u 14:57
Švedska i Norveška nude nižu cijenu električne energije zbog obilja hidroelektrana/Thinkstock

Morgan Stanley procjenjuje da će se globalno ove godine na rudarenje utrošiti 130 TWh, koliko troši i Argentina.

Islandu kopni status najpopularnije zemlje za rudarenje kriptovalute u korist Švedske i Norveške koje nude još jeftiniju struju.

Kako navodi Reuters, zbog obilja energije iz hidroelektrana, cijena kilovatsata za poduzeća u Švedskoj doseže, preračunato, 6,5 eurocenti (48 lipa), a u Norveškoj 7,1 centi (53 lipe). Time je islandska cijena od osam centi odnosno 60 lipa sve manje konkurentna. Prosječna cijena kilovatsata za poduzeća u Europi iznosi 11 centi, odnosno 82 lipe. 

S. Arabija zelene energije
Najveći svjetski rudar kriptovaluta, kineska kompanija Bitmain, razmatra dolazak u Norvešku i Švedsku nakon što je nedavno osnovala podružnicu u Švicarskoj. U Kini se rudari dvije trećine kriptovaluta, no tamošnja vlada baš ne gleda sa simpatijama na industriju koja troši goleme količine struje, u kontekstu kineskih problema sa zagađenjem zraka zbog termoelektrana na ugljen. Stoga mnoge kineske kompanije koje se bave tim poslom razmatraju ulaganja u inozemstvu.

Američka tvrtka Bitfury prošloga je mjeseca uložila 35 milijuna dolara u norveški pogon za rudarenje. Tvrtka će zakupiti 350 gigavatsati struje proizvedene iz obnovljivih izvora od lokalnog distributera Helgeland Kraft. Kako je izjavio Bill Tai, član Uprave Bitfuryja, mnoštvo rudara kriptovaluta razmatra dolazak na to područje zbog jeftine i čiste energije. "Ovo područje je Saudijska Arabija zelene energije", kaže Tai.

Rudarenje kriptovaluta zahtijeva rad stotina računala, a za jedan bitcoin utrošak struje doseže cijenu između 1400 i 1800 dolara, četvrtinu vrijednosti te najpopularnije kriptovalute. Procjene Morgan Stanleya govore da će se globalno za rudarenje kriptovaluta ove godine utrošiti 130 teravatsati struje što je podjednako godišnjoj potrošnji Argentine. 

Prepoznali potencijal
Norveška i švedska vlada prepoznale su u rudarima ulagački potencijal, pa im olakšavaju investiranje. Štoviše, Norveška je nedavno izmijenila poreznu regulativu i oslobodila podatkovne centre od plaćanja poreza na nekretnine. Node Pole, tvrtka za investicijsko savjetovanje u vlasništvu švedskog proizvođača energije Vattenfall, pomogla je kineskoj kompaniji Canaan Creative – jednom od najvećih proizvođača procesora za rudarenje – u osnivanju tvrtke u Švedskoj.

"U posljednjih šest do osam mjeseci pojačan je interes za ulaganje u Švedsku", ističe predsjednik Uprave Node Polea Patrik Oehlund. Međutim, Alex de Vries, stručnjak za blockchain u konzultantskoj kući PricewaterhouseCoopers (PwC) smatra da bi "moda rudarenja" mogla biti kratkog vijeka. "Ako se nastavi ovakav rast potrošnje energije, rudarenje će postati neodrživo", ocjenjuje de Vries.

Komentirajte prvi

New Report

Close