Sjeverna Koreja prijeti napadom na Guam i Okinawu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. ožujak 2013. u 09:49
Ilustracija (Epa)

Sjedinjene države su upozorene da ne zaborave kako je zračna baza Anderson na otoku Guamu u dometu sjevernokorejskih projektila.

 Sjeverna Koreja zaprijetila je u četvrtak Sjedinjenim Državama preciznim napadom na baze u Japanu i na pacifičkom otoku Guamu bude li je provocirala, dan nakon što je vođa Kim Jong-un nadgledao simulaciju napada bespilotne letjelice na južnokorejski cilj.

Sjeverna Koreja u četvrtak je također održala vježbu zračnog napada nakon što je optužila SAD da priprema vojni napad bombarderima koji će u sklopu zajedinčke vježbe SAD-a i Južne Koreje preletjeti preko Korejskog poluotoka. Sjeverna Koreja pojačala je svoju retoriku kao odgovor na, kako ih je nazvala, "neprijateljske" vježbe SAD-a i Sjeverne Koreje. Također su je razljutile nove sankcije UN-a nametnute nakon izvođenja nuklearnog testa.

Sjedinjene države su upozorene da ne zaborave kako je zračna baza Anderson na otoku Guamu u dometu sjevernokorejskih projektila, dok su oko mornaričke baze u Okinawi u Japanu razmještene podmornice na nuklearni pogon, rekao je glasnogovornik vrhovnog vojnog zapovjedništva, prenijela je novinska agencija KCNA. Baze u Japanu i na otoku Guamu u dometu su sjevernokorejskih raketa srednjeg dometa. Nije poznato posjeduje li Sjeverna Koreja bespilotne letjelice, iako je lani južnokorejska novinska agencije Yonhap navela da je Pjongjang od Sirije nabavio jedan tip američkih bespilotnih letjelica proizvedenih 70-ih godina koje se može pretvoriti u napadačke.

Sjeverna Koreja nedavno je istupila iz primirja kojim je okončan Korejski rat 1950- 1953. i zaprijetila nuklearnim napadom na SAD. Iako ta zemlja trenutno nema tehnologiju za izvođenje takvoga napada, Washington je najavio da će na Aljasci razmjestiti proturaketne baterije.

Komentirajte prvi

New Report

Close