Ovaj dio Europe najugroženiji je slomom tržišta nekretnina

Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Na četiri najriskantnijih tržišta valuacije su vrlo visoke, ekspanzija traje već dugo, a zaduženost je visoka.

Od deset svjetskih nekretninskih tržišta kojima prijeti urušavanje zbog prenapuhanih cijena, čak pet se nalazi u Europi, pokazuje istraživanje Oxford Economicsa koje prenosi Bloomberg. Ozbiljna situacija posebno je primjetna na tržištima Švedske, Australije, Kanade i Hong Konga.

Rast realnih cijena
"Na ta četiri tržišta valuacije su vrlo visoke, ekspanzija traje već dugo, a zaduženost je visoka", istaknuo je u analizi Adam Slater, glavni ekonomist Oxford Economicsa. U Švedskoj su realne cijene nekretnina u posljednjih pet godina skočile 32 posto, a udjel stambenih kredita u BDP-u dosegao je značajnih 70 posto. Među prvih deset najkritičnijih najviši udjel stambenih kredita bilježi se u Švicarskoj, čak 121 posto, a troznamenkasti udjel ima i Australija, 115 posto.

Novi Zeland pak prednjači po skoku cijena u posljednjih pet godina od 43 posto. Osim Švedske i Švicarske, stari kontinent na popisu tržišta s nekretninskim balonom još predstavljaju Norveška, Danska i Velika Britanija. U Danskoj su cijene porasle 22 posto od 2012. godine, a zaduženost se popela na 86 posto BDP-a. U Norveškoj je zaduženost još viša, 86 posto BDP-a, iako su stanovi poskupjeli tek 10 posto. 

Ograničeni rizici 
U Britaniji su cijene više za 21 posto, ali je zaduženost na 67 posto. Dobra je vijest što su rizici sloma tržišta relativno ograničeni u ključnim državama - SAD-u, Njemačkoj, Francuskoj, Kini i Japanu, ističe Oxford Economics. K tome, u većini gospodarstava Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj kamatne stope na stambene kredite nisu značajnije rasle u posljednje vrijeme. "Klasični okidač za pad cijena nekretnina tako je izostao", ističe Adam Slater. "No, rast kamatnih stopa nije striktno vezan uz pad cijena", dodaje Slater. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!