Sjever EU protiv reforme eura

Autor: Tomislav Pili , 06. ožujak 2018. u 21:59
Foto: Reuters

Skupina osam država ne želi ministra financija eurozone.

Sjeverne članice Europske unije nisu spremne prihvatiti ideju francuskog predsjednika Emmanuela Macrona o ministru financija eurozone ili zajedničkom proračunu 19 država koje koriste euro. Kako prenose agencije, Danska, Estonija, Finska, Irska, Latvija, Litva, Nizozemska i Švedska objavile su u utorak dokument u vezi reforme eurozone.

U njemu stoji kako se treba fokusirati na dovršetak bankovne unije, poboljšanje usklađenja s proračunskim pravilima te osnivanje “europskog monetarnog fonda”. Ambicioznije planove ostavilo bi se za kasnije. “Snažnija izvedba nacionalnih strukturnih i fiskalnih politika u skladu sa zajedničkim pravilima treba imati prioritet pred dalekosežnim prijedlozima”, stoji u dokumentu.

Finski ministar financija Petteri Orpo ističe kako su u Macronovom prijedlogu neke “lijepo ih je imati” reforme, poput zajedničkog ministra financija, ali to neće riješiti prave probleme. “To će se učiniti jedino kroz pragmatične korake”, kaže Orpo. Primjer tog pragmatizma je bankovna unija oko čega su članice najbliže kompromisu. Iako su za širenje Europskog stabilizacijskog mehanizma u monetarni fond, skupina osam država ne dijeli želju Europske komisije da ga nadzire Europski parlament.v

Komentirajte prvi

New Report

Close