Sjena korupcije nad Olimpijadom

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 25. studeni 2015. u 21:59
Cijene izgradnje olimpijskih objekata vjerojatno su prenapuhane/REUTERS

Građevinci iz afere Petrobras korupcijom došli do izgradnje objekata za OI.

Brazilska policija u sklopu istrage skandala u državnoj naftnoj kompaniji Petrobras naišla je na indicije koje sugeriraju da je bilo nepravilnosti u građevinskim ugovorima izgradnje objekata za Olimpijske igre (OI) koje će se 2016. održati u Rio de Janeiru.

Ugovori su vrijedni više od 10 milijardi dolara. Igor Romario, šef savezne policije, rekao je kako je nekoliko velikih građevinskih kompanija koje su "umočene" u aferu Petrobras "vrlo vjerojatno" korumpirale i napuhivale cijene u poslovima izgradnje olimpijskih objekata. Za Reuters je komentirao da je svaka istraga Petrobrasovih ugovora pokazala sklonost ponavljanju korupcije građevinskih tvrtki. "Moguće je da će tako biti i u projektima Olimpijskih igara 2016.", tvrdi Romario.

Dodao je da za sada nemaju dovoljno dokaza za otvaranje dodatne istrage, pa će se fokusirati na istragu Petrobrasa. Podsjetimo, u aferi se otkrilo da su tvrtke potplaćivale niz brazilskih političara da bi dobile unosne ugovore s Petrobrasom. Najveća južnoamerička građevinska kompanija Odebrecht sudjeluje u više od polovici ugovora sklopljenih za OI, a njen se izvršni direktor Marcelo Odebrecht od lipnja nalazi u pritvoru uslijed istrage Petrobrasovih malverzacija.

Izvršni direktor OAS-a, kompanije s kojom su također sklopljeni ugovori o izgradnji, osuđen je u kolovozu na 16-godišnju zatvorsku kaznu zbog sudjelovanja u aferi.  Eventualno pokretanje istrage moglo bi dodatno otežati ionako tijesne rokove izgradnje potrebnih objekata. Navedene kompanije kao i Međunarodni olimpijski odbor ostali su nedostupni za komentar, navodi Reuters.

Komentirajte prvi

New Report

Close