Sirijski pobunjenici: Nismo dobili oružje iz Hrvatske

Autor: Poslovni.hr/HRT , 02. ožujak 2013. u 10:29
Ilustracija (Epa)

NY Times ističe da je Zagreb opovrgao prodaju oružja, ali su objavljena izvješća ugrozila sigurnost hrvatskih plavih kaciga na Golanu.

'Mojim borcima očajnički su potrebni oružje i streljivo', izjavio je vođa sirijskih pobunjenika general Salim Idris. Odgovor je to na najavu da će SAD udvostručiti količinu pomoći koju šalje sirijskim pobunjenicima u obliku hrane i zdravstvenih potrepština, prenosi HRT. 

'Hrana i lijekovi nam neće pomoći u borbi protiv diktature Bašara al-Asada', poručio je Idris, dodajući kako nisu točni napisi New York Timesa prema kojima su pobunjenici nedavno dobili oružje iz Hrvatske. The New York Times je u četvrtak izvijestio o odluci Hrvatske da povuče svoje vojnike iz promatračke misije UN-a na Golanu. Ističe da je kao povod odluci poslužilo izvješće toga lista od 25. veljače o transferu hrvatskog oružja pobunjenicima u Siriji.

U izvješću se objašnjava da Hrvatska ima gotovo 100 vojnika koji služe u misiji UNDOF-a, zaduženoj za održavanje mira između izraelskih i sirijskih snaga u demilitariziranoj zoni duž granice na Golanu, uspostavljenoj nakon prekida vatre s kojim je završen rat 1973.

Odluka da povuče vojnike iz tog područja uslijedila je nakon što je New York Times u ponedjeljak izvijestio da je Saudijska Arabija osigurala veliku kupnju pješačkog oružja u Hrvatskoj, piše list. NY Times ističe da je Zagreb opovrgao prodaju oružja, ali su objavljena izvješća ugrozila sigurnost hrvatskih plavih kaciga na Golanu.

Komentirajte prvi

New Report

Close