Sirijska oporba izabrala američkog državljanina za premijera

Autor: Agencija VLM , 19. ožujak 2013. u 10:48
Epa

Ghassan Hitto bivši je biznismen rođen u Siriji. Desetljećima je živio u SAD-u, a nedavno se preselio u Tursku.

Glavna sirijska oporbena koalicija jutros je u Istanbulu izabrala naturaliziranog Amerikanca Ghassana Hittoa za premijera prijelazne vlade, prenose svjetski mediji. Dvodnevnom sastanku nazočila su 63 ključna članova Sirijske nacionalne koalicije.

Hitto je bio jedan od šestorice kandidata za poziciju predsjednika vlade, a izabran je s 35 glasova, samo tri više od Assada Mustafe, bivšeg ministra poljoprivrede pod Hafezom al-Assadom, ocem i prethodnikom sadašnjeg sirijskog predsjednika Bashara al-Assada. Oporbeni glasnogovornik nazvao ga je kandidatom konsenzusa koji ima podršku i liberalnog i islamističkog krila.

Hitto, 50-godišnjak s američkim državljanstvom, bivši je biznismen koji se bavio telekomunikacijama. Rođen je u Damasku u Siriji, desetljećima je živio u SAD-u, većinom u Teksasu, a nedavno se preselio u Tursku. U listopadu 2012. godine napustio je poslovni svijet da bi se, kako je sam rekao, pridružio sirijskoj revoluciji, to jest otporu al-Assadovom režimu koji je prerastao u građanski rat.

Komentirajte prvi

New Report

Close