Sindikati traže uvažavanje od ‘novog francuskog cara’

Autor: Tomislav Pili , 19. lipanj 2017. u 22:00
Predsjednik Emmanuel Macron preskočio je još jednu prepreku u potpunoj kontroli vlasti/REUTERS

Sindikati su izgubili većinu saveznika u parlamentu, pa se pribojavaju da će vlada silom progurati reformu tržišta rada.

Nakon što je njegova, svega godinu dana stara centristička stranka osvojila premoćnu većinu u Nacionalnoj skupštini, francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu u provedbi obećanih reformi na putu stoje još samo sindikati.

Macronova stranka Republika u pokretu (LREM) i njezin koalicijski partner MoDem u 2. su krugu parlamentarnih izbora u nedjelju osvojili 350 od 577 mjesta u donjem domu parlamenta, pokazali su službeni rezultati objavljeni u ponedjeljak na internetskoj stranici tamošnjeg ministarstva unutarnjih poslova.  Velike stranke koje su se posljednjih desetljeća izmjenjivali na vlasti, konzervativci i socijalisti, pretrpjeli su težak poraz što posebno vrijedi za potonju stranku.

Naime, Socijalistička je stranka sa 284 zastupnika, koliko je u prošlom sazivu imala u koaliciji sa zelenima, spala na samo njih 29, dok su republikanci s 226 pali na 113 zastupnika. Izborni rezultat jamči Macronu i vladi koju je imenovao izglasavanje reformskih zakona bez potrebe za iscrpljujućim pregovaranjem u parlamentu koje u pravilu dovodi do "razvodnjavanja" zakonskih prijedloga. Jedna od važnijih najavljenih reformi je ona tržišta rada čija se javna objava detalja još čeka, ali bi navodno trebala biti radikalnija o reforme bivšeg predsjednika Francoisa Hollandea koja je izazvala val žestokih prosvjeda i štrajkova. Međutim, analitičari upozoravaju da su sindikati na ovim izborima izgubili dosta svojih saveznika u parlamentu.

Pitanje je stoga koliko će Macron uzimati u obzir stav sindikata, ističe za Reuters Jean-Claude Mailly, čelnik trećeg francuskog sindikata po broju članova, Force Ouvriere (FO). "Ako bude kazao – vi se ne slažete, pa ću prijedlog progurati silom – zasigurno će njegov mandat započeti s lošim odnosima sa sindikatima i bit će tenzija", ističe Mailly. CFDT, najveći sindikat u javnom sektoru, do sada s najviše razumijevanja prema reformama, najavio je izlazak članova na ulice ako njegovi prijedlozi budu ignorirani. "Ako budemo morali održati prosvjede, održat ćemo ih", kazao je prvi čovjek CFDT-a Laurent Berger. 

Komentirajte prvi

New Report

Close