Sindikati protiv prvog stranog šefa Air France-KLM-a

Benjamin Smith, operativni direktor Air Canade, u francuskoj tvrtki zarađivat će 3,3 mil. eura/REUTERS Benjamin Smith, operativni direktor Air Canade, u francuskoj tvrtki zarađivat će 3,3 mil. eura/REUTERS

Jean-Marca Janaillaca, koji je dao ostavku u svibnju, zamijenit će 46-godišnji Kanađanin Benjamin Smith.

Air France-KLM imenovao je prvog izvršnog direktora koji nije Francuz u 85-godišnjoj povijesti, a od kojeg se očekuje izglađivanje odnosa s rabijatnim sindikatima.

Kako prenose agencije priopćenje, novi šef francusko-nizozemske zrakoplovne kompanije postao je 46-godišnji Benjamin Smith, dosadašnji glavni operativni direktor Air Canade. Iz kompanije su naveli kako Smith preuzima dužnost u rujnu. Tako je popunjena najvažnija fotelja u kompaniji nakon što je u svibnju Jean-Marc Janaillac dao ostavku suočen sa štrajkom radnika koji nisu prihvatili njegov prijedlog povišice.

Benjamina Smitha na novom radnom mjestu ne čeka lagan posao, čega je i sam svjestan. "Dobro sam upoznat s konkurentskim izazovima s kojima se trenutno suočava Air France-KLM, ali sam uvjeren da zaposlenici imaju snagu uspjeti na globalnom zrakoplovnom tržištu", izjavio je Smith u priopćenju. Njegovo imenovanje podržala je francuska država koja u kompaniji drži 14,3 posto dionica, ali ima veći udjel u glasačkim pravima.

No, sindikatima Smith nije po volji. "Izbor kandidata za izvršnog direktora treba odražavati obranu interesa nacionalnog prijevoznika", objavilo je devet sindikata koji djeluju u kompaniji prije objave da je izabran Smith. Skok protekcionizma koji predvodi SAD razlog je više zašto bi trebalo izbjeći stranog izvršnog direktora, prisnažili su sindikati koji su novi štrajk najavili za 27. kolovoza. Navodna Smithova plaća od 3,3 milijuna eura samo će doliti ulje na vatru.  

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve