Sindikati i politika ‘zapaprili’ švicarskom gospodarstvu

Autor: Tomislav Pili , 28. studeni 2018. u 22:00
Švicarski predsjednik Alain Berset/REUTERS

Bez ugovora na posebnom su udaru financijski tokovi i industrija medicinskih uređaja koja uprihoduje 16 milijardi franaka.

Od novog ugovora o ekonomskim odnosima Švicarske i Europske unije kojim bi – među ostalima – bilo olakšano zapošljavanje ni ove godine neće biti potpisan.

Kako je objavila vlada u Bernu, sklapanje sporazuma pomaknuto je na iduću godinu. Da od sklapanja sporazuma neće biti ništa postalo je jasno još prošlog mjeseca nakon što već četverogodišnji pregovori nisu dali nikakva pomaka. Europska unija najveći je trgovinski partner Švicarske, a njihove odnose trenutno uređuje 120 različitih sektorskih ugovora. Novi sporazum fokusira se na pet područja: slobodno kretanje ljudi, zračni prijevoz, cestovni prijevoz, uzajamno priznavanje industrijskih standarda te poljoprivredne proizvode.

Ujedno  pruža i efikasniju platformu za rješavanje sporova. Međutim, sporazumu se protive švicarske stranke desnice, ali i uobičajeno proeuropske stranke ljevice. No, najveći otpor pružaju sindikati, posebno zbog liberalizacije tržišta rada. Naime, Bruxelles želi da Švicarska ublaži regulativu koja štiti dobro plaćena radna mjesta od prekogranične konkurencije obrazovanih radnika.

 

120 ugovora

trenutno uređuje odnose Švicarske i Europske unije

Odgađanje potpisivanja sporazuma znači da Švicarska neće moći povećati izvoz na jedinstveno europsko tržište. To je poseban problem za industriju medicinskih uređaja koja zapošljava 58.500 radnika i ostvaruje godišnje prihode od 15,8 milijardi franaka. "Bez sporazuma o industrijskim standardima opet ćemo se suočiti sa značajnim carinskim zahtjevima i svim troškovima koji idu s time", izjavio je za Reuters Matthias Bürger, potpredsjednik za regulatorna pitanja tvrtke Zimmer Biomet.

Kako bi "omekšao" švicarske pregovarače, Bruxelles je zaprijetio da krajem godine neće produžiti valjanost ugovora o priznavanju švicarske burzovne regulative, a koji omogućuje prekogranično trgovanje. Bern je na to uzvratio da će povući dionice švicarskih kompanija uvrštenih na europskim burzama. Ovakvi potezi mogu naštetiti financijskim tokovima, upozoravaju analitičari.  

Komentirajte prvi

New Report

Close