Silovit potres na Solomonskom otočju i tsunami uzbunili Pacifik

Autor: Poslovni.hr/Hina , 06. veljača 2013. u 10:41
Epa

Prema prvim informacijama iz lokalne bolnice na otoku Santa Cruz u potresu je poginulo najmanje pet osoba a tri su ozlijeđene.

Silovit potres, magnitude 8,0 stupnjeva, pogodio je u srijedu Solomonsko otočje gdje su razorena tri priobalna sela, te izazvao tsunami koji je na nekoliko sati uzbunio veliki dio Pacifika, pri čemu je manji val pogodio Novu Kaledoniju prije nego je upozorenje za tsunami ukinuto.

Prema prvim informacijama iz lokalne bolnice na otoku Santa Cruz u potresu je poginulo najmanje pet osoba a tri su ozlijeđene. Do potresa je došlo noćas u 01:12 sati po GMT-u između Solomonskog otočja i Vanuatua, sjeveroistočno od Australije, blizu otoka Santa Cruz pogođena nizom snažnih potresa zadnjih dana, objavio je Američki geofizički centar (USGS). Na Fidžiju su odjekivale sirene tjerajući tisuće stanovnika na ulice. "Kaos je na Suvi, svi pokušavaju pobjeći tsunamiju!!", svjedoči na Twitteru Ratu Nemani Tebana, iz glavnog grada arhipelaga.

Uzbuna od tsunamija za velik dio teritorija smještena između Papue Nove Gvineje i Havaja ukinuta je rano jutros. Na Solomonskim otocima službeno nepotvrđene informacije govorile su o velikoj materijalnoj šteti na obali. "Prema informaciji kojom raspolažemo sela zapadno i južno od Late duž obale razorena su, iako to još ne možemo potvrditi", kazao je Augustine Bilve, dužnosnik bolnice Lata na glavnom otoku Santa Cruza, Ndendi.

"Treslo se više puta na Lati ali nijedna zgrada nije oštećena", dodao je on. Pacijenti bolnice evakuirani su kako bi se pripremili kreveti za eventualne ozlijeđene osobe iz obalnih sela. "Rekli su nam da su nakon potresa valovi pogodili ta sela. Zasad čekamo u Lati i evakuiramo pacijente u slučaju potrebe", istaknuo je liječnik. Australska javna televizija objavila je da su razorena tri sela, citirajući lokalne vlasti na Otočju.

Uzbuna od tsunamija odnosila se na Solomonsko otočje, Vanuatu, Nauru, Papuu Novu Gvineju, Tuvalu, Novu Kaledoniju, Kosrae, Fidži, Kiribati kao i Wallis i Futunu. Po podacima centra za uzbunu od tsunamija, val od 55 centimentra zabilježen je u Sjevernoj pokrajini, u Hiengheneu, te od 48 cm na otoku Lifou. Manji val od 18 cm primijećen je u Vanuatuu. Dosegao je 91 cm na Lati, prema američkom centru i australskoj seizmološkoj agenciji. Epicentar potresa lokaliziran je na dubini od 5,8 km, šezdesetak kilometara od otoka Lata, prema USGS. Zabilježeno je i kasnije podrhtavanje tla snage 6,4 stupnjeva. 

Solomonsko otočje nalazi se na tzv. "vatrenom pojasu" Pacifika gdje se sudaraju tektonske ploče, stvarajući intenzivnu seizmološku i vulkansku aktivnost. Sastavljen od 992 otoka i otočića, taj arhipelag u sastavu Commonwealtha ima nešto manje od 600.000 stanovnika koji žive prvenstveno od ribolova, rudarenja i šumarstva. Godine 2007. tsunami koji je uslijedio nakon potresa jačine 8,1 prouzročio je smrt najmanje 52 osobe, a tisuće ih je ostalo bez krova nad glavom.

Područje je 29. rujna 2009. pogodio snažan potres nakon kojeg je uslijedio razarajući tsunami pri čemu je poginulo 186 osoba na Samoi i Tongi.

Komentirajte prvi

New Report

Close