Siemens isporučuje opremu za vjetropark kod Tomislavgrada

Autor: Poslovni dnevnik , 17. lipanj 2015. u 22:00
Elektroprivreda HZ HB osigurat će šest milijuna eura vlastitih sredstava za Mesihovinu/FOTOLIA

Planira se postavljanje ukupno 22 vjetroturbine pojedinačne snage 2,5 megavata, odnosno ukupne snage oko 55 megavata.

Nikola Krešić, direktor Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg Bosne (Elektroprivreda HZ HB), nada se da bi već sljedeće godine mogli početi s montažom opreme za prvu vjetroelektranu Elektroprivreda HZ HB – Mesihovina, u mjestu koje se nalazi pokraj Tomislavgrada. "Trenutno obavljamo pregovore s kompanijom Siemens.

 

78milijuna

eura vrijedan je projekt vjetroparka Mesihovina

Nadam se da će oni brzo završiti, a poslije pregovora očekujemo potpisivanje ugovora oko isporuke i montaže opreme", rekao je Krešić za portal eKapija.ba. U sklopu projekta vjetroelektrane Mesihovina planira se postavljanje ukupno 22 vjetroturbine pojedinačne snage 2,5 megavata, odnosno ukupne snage oko 55 megavata. Ukupna vrijednost projekta je 78 milijuna eura od čega su 72 milijuna eura krediti, a šest milijuna eura vlastita sredstva Elektroprivreda HZ HB. Usto, Elektroprivreda HZ HB planira i izgradnju vjetroelektrane Velika Vlajna kod Mostara i Borova glava između Livna i Tomislavgrada.

Nisu to jedini vjetroparkovi koji će se graditi u tom dijelu Hercegovine. Vlada FBiH u ožujku ove godine dala je prethodne suglasnosti federalnom Ministarstvu energije, rudarstva i industrije za izdavanje energetskih dozvola za izgradnju tri vjetroparka u FBiH. Suglasnost su dobili Elektroprivreda iz Sarajeva za izgradnju vjetroparka Podveležje na području Mostara, instalirane snage 48 megavata i kompanija KONCIG iz Posušja za izgradnju vjetroparka Debelo brdo, instalirane snage 54 megavata.

 

36megavata

snaga je vjetroparka Jelovača, na području Tomislavgrada

Treća suglasnost odnosi se na projekt kompanije F.L.Wind iz Tomislavgrada, za izgradnju vjetroparka Jelovača, instalirane snage 36 megavata, koja se također planira graditi na području općine Tomislavgrad. I u drugom BiH entitetu planira se gradnja vjetroelektrana. Elektroprivreda RS dobit će, prema najavi iz ožujka, koncesiju za vjetropark Hrgud u Berkovićima u Republici Srpskoj. Instalirana snaga elektrane bila bi 48 megavata, s godišnjom proizvodnjom od oko 126 gigavatsati električne energije. 

Komentirajte prvi

New Report

Close