Shell dobiva dozvolu za bušenje nafte na Arktiku

Autor: Tomislav Pili , 23. ožujak 2015. u 21:59
Studija utjecaja na okoliš je pokazala kako postoji 75% šansi za jedno ili više izlijevanja

Zaštitari okoliša smatraju kako se uz sadašnju cijenu nafte ne mogu eliminirati rizici od izlijevanja nafte.

Američka administracija najvjerojatnije će sredinom tjedna dati anglo-nizozemskoj naftnoj kompaniji Shell dozvolu za kontroverzne planove eksploatacije nafte na dva nalazišta u Arktičkom krugu, tvrde upućeni izvori britanskih medija.

Nalazišta se nalaze u podmorju ispred obala Aljaske, a Shell je 2012. morao prekinuti istraživanja jer nije uspio osigurati svu potrebnu opremu koja bi spriječila incidente na ekološki vrlo osjetljivom području. Opasnost od novih incidenata upravo je ono što najviše zabrinjava zaštitare okoliša, uključujući i Greenpeace. Ta je organizacija naglasila kako je bušenje na Arktiku uvijek riskantno, a posebno nakon što niska cijena nafte od 50 dolara za barel može utjecati na snižavanje sigurnosnih standarda kod naftnih kompanija.

Osim toga, ocjenjuje Greenpeace, Shellov potez posebno nema smisla u kontekstu globalnog zagrijavanja. Posljednje studije utjecaja na okoliš su pokazale kako postoji mogućnost od 75 posto za jedno ili više velikih izlijevanja nafte. S Greenpeacovim stavovima slaže se profesor Robert Bea sa sveučilišta u Berkeleyu – autor posebne studije u havariji BP-ove platforme Deepwater Horizon u Meksičkom zaljevu. Bea je za Guardian kazao kako sa značajnim smanjenjem cijene nafte postoji jednako značajan pritisak na smanjenje troškova proizvodnje kako bi se zadržala prihvatljiva razina profitabilnosti. 

Komentirajte prvi

New Report

Close