Shell demontira najstariju platformu u Sj. Moru

Autor: Poslovni dnevnik , 03. veljača 2015. u 21:59
Proizvodnja prestala još 2011./Reuters

Proizvodnja prestala još 2011.

London Britanska naftna kompanija Shell objavila je u utorak da će pokrenuti 10-godišnji postupak demontaže i uklanjanja naftne platforme Brent Delta koja spada među najstarije i najveće u Velikoj Britaniji.

Britanski bazen u Sjevernom moru spada među najzrelija područja za proizvodnju nafte i plina u svijetu i mnoga tamošnja polja bliže se kraju razdoblja eksploatacije. Prema procjenama, demontaža oko 500 instalacija na moru i 10.000 kilometara cjevovoda trebala bi do 2022. godine stajati 10,4 milijarde funti (15,7 milijardi dolara). Shell je britanskoj vladi dostavio planove o početku procesa demontaže starih platformi u Brentu, koji bi trebao započeti uklanjanjem gornjeg dijela plaftome Brent Delta, priopćili su u utorak iz te kompanije.

Nafta se prestala proizvoditi na Brent Delti u studenom 2011. i nakon što su nekoliko godina analizirali moguće alternative, u Shellu su je odlučili razmontirati. Očekuje se da će ostatak polja Brent, na čijim se platforamama Alpha i Bravo nafta prestala proizvoditi u studenom prošle godine, biti razmontiran u drugoj fazi procesa.

Komentirajte prvi

New Report

Close