SG Automotive za spas od stečaja traži otpis 70% dugova

Autor: Poslovni dnevnik , 11. prosinac 2019. u 22:00
Proizvođač svjetala za automobile u vlasništvu Roberta Graha zapošljava 200 radnika

Donedavno je SG Automotive imao 50 mil. eura godišnjeg prihoda od prodaje, danas je u neto gubitku od 10 mil. eura.

Slovenija bilježi prvu žrtvu hlađenja svjetske automobilske industrije. Jedan od najvećih slovenskih dobavljača početkom ovog tjedna proglasio je insolventnost, tj. nesposobnost podmirenja dospjelih obveza plaćanja u rokovima.

Pokušat će se spasiti prisilnom nagodbom i otpisom većine duga, piše portal Siol.net.  Riječ je o kompaniji SG Automotive, u većinskom vlasništvu Roberta Graha i Romance Hoić, koji su redovno uvršteni na ljestvicu najbogatijih Slovenaca revije Manager. Zapošljavaju gotovo 200 osoba. Donedavno je proizvođač svjetala za automobile i rasvjete na cestama ostvarivao 50 milijuna eura godišnjeg prihoda od prodaje, a tada je tvrtka pod vodstvom Roberta Graha drastično pogoršala svoje poslovanje i upala u ozbiljne probleme.

Plan financijskog oporavka
Krajem prošlog ljeta završio je njihov najveći projekt do sada, u kojem je sudjelovao njemački automobilski gigant Audi. Kako se ekonomska situacija pogoršala, nisu našli nove projekte kojima bi nadoknadili zastoj, a prodaja se prepolovila. Ubrzo nakon toga susreli su se s likvidnosnim i financijskim poteškoćama, što im je otežalo posao pri dobivanju novih poslova, jer su za svoje kupce previše rizični poslovni partneri.

Rješenje su vidjeli u suradnji s bankama i dobavljačima. Krajem svibnja prvi je čovjek kompanije SG Automotive javno objavio da će postići dogovor s Abankom i ostalim vjerovnicima o dugoročnom odgađanju plaćanja dugova. Ali dogovora nikad nije bilo. Zato je SG Automotive sastavio plan poslovnog i financijskog oporavka kako bi spasio tvrtku od stečaja. Glavna mjera u tom planu je otpis 70 posto od ukupno 14 milijuna eura financijskih obveza. Ostatak bi platili najkasnije do kraja 2024. godine, a vjerovnici će također moći pretvoriti svoja potraživanja u vlasničke udjele – i izbjeći otpise.

 

18 milijuna

eura prihoda ostvario je SG Automotive u prvih deset mjeseci 2019.

Najveći vjerovnici kompanije SG Automotive su Abanka sa 4,2 milijuna eura, savjetodavna kuća DPDS iz Ivančne Gorice sa 3,7 milijuna eura, njemačka tvrtka EBV Elektronik sa 1,6 milijuna eura, njemačka tvrtka Arrow Central Europe (940 tisuća eura), Tronitec iz Lesca (724 tisuće eura), te Fineline Asia sa sjedištem u Hong Kongu (561.000 eura). Osim toga, SG Automotive ima više od četiri milijuna eura osiguranog duga, veliku većinu kod Abanke, koja će igrati ključnu ulogu u odlučivanju sudbine tvrtke.

Da bi se spasilo SG Automotive, banka bi trebala pristati na postupnu otplatu duga do 2026. godine. Iz objašnjenja Uprave proizvođača autodijelova o događajima u posljednje dvije godine pokazuje se da je upravo Abanka razlog za prisilnu nagodbu SG Automotive. U siječnju je kompanija Abanki i 10 najvećih dobavljača predstavila ulagača koji je bio spreman otkupiti njihova potraživanja, ali uz primjeren popust. No Abanka, koja je i sama u to vrijeme bila u procesu prodaje, nije se složila s ponudom. 

Nakon toga, predložene su i predstavljene različite mogućnosti restrukturiranja, ali su svi prijedlozi odbijeni. Na kraju, više nisu bili u mogućnosti platiti sve svoje financijske obveze i zatražili su od Abanke 18-mjesečno odgodu njihove otplate, ali opet su dobili negativan odgovor. Prošlog proljeća obitelj Grah pronašla je kupca za grupu koja djeluje u Sloveniji i Srbiji. Potpisali su i predugovor, a kupac je preuzeo upravljanje grupom, ali je tada zatražio raskidanje predugovora.

Cimos zatvorio pogon u BiH
Ako vjerovnici prihvate predloženi otpis duga, SG Automotive najavljuje da će preokrenuti negativni trend i isplivati iz crvenih brojeva već 2021. godine. U prvih devet mjeseci ove godine ostvarili su oko 18 milijuna eura prihoda i preko 10 milijuna eura neto gubitka.

Očekuje se da će do kraja godine dosegnuti još nešto manje od pet milijuna eura prihoda, što je najgori rezultat u 18 godina. Još u kolovozu, Cimos, kompanija za proizvodnju dijelova za automobile iz Kopra, zatvorila je svoju tvornicu u Zenici u Bosni i Hercegovini koja zapošljava oko 150 ljudi. Kako su radnici bili spriječeni da uđu u tvornicu, počeli su prosvjedovati ispred pogona. Od 150 radnika, prenosi Dnevnik, oko 40 moglo bi nastaviti raditi u sklopu Cimos Grupe, a ostatak će ostati bez radnog mjesta.

Komentirajte prvi

New Report

Close