Servis Apple TV + cijenom od pet USD ugrožava Netflix

Autor: Saša Paparella , 11. rujan 2019. u 22:00
Izvršni direktor Applea Tim Cook na predstavljanju održanom u sjedištu kompanije u Copertinu/REUTERS

Kupci iPhonea, iPada ili Maca dobit će besplatno godinu dana za streaming televizije, što bi moglo privuči stotine milijuna gledatelja na novu uslugu

Kompanija Apple  predstavila je svoj novi iPhone s trostrukom kamerom, ali i uslugu TV streaminga čija je cijena svega pet dolara mjesečno, potkopavajući tako konkurentski pružatelji internet streaming usluga na zahtjev kao što su Netflix i Disney.

Dugoočekivana usluga televizijskog prijenosa Apple TV + bit će od 1. studenog dostupna u preko 100 zemalja. Među njima nema Kine, gdje nova usluga neće biti dostupna niti pretplatnicima na Apple Arcade video igre. "Ovo ljeto smo izbacili trailere za tri serije, For All Mankind, Dickinson i The Morning Show, i pogledani su više od tri milijuna puta", rekao je Tim Cook, izvršni direktor Applea. Izjavio je to na prezentaciji održanom u sjedištu te kompanije u kalifornijskom Copertinu.  

Ekosustav bez izlaza
Apple, koji će imati ograničenu ponudu originalnih proizvoda na svom video streamingu, uspio je lansirati svoju platformu gotovo 15 dana prije drugog velikog rivala Netflixa, Disneyja plus. S cijenom od pet dolara Apple je za dva dolara jeftiniji od pretplate za Disney plus, i skoro upola jeftiniji od osnovne pretplate Netflixa u Americi. Walt Disney najavljuje da će 12. studenog pokrenut i uslugu koja će sadržavati ikonični dječji sadržaj te tvrtke. Uz Disney, Apple također pokušava pobijediti i HBO Max s njihovim hit serijama kao što su Igra prijestolja, Friends i Sopranos. Kupci iPhonea, iPada ili Maca dobit će besplatno godinu dana za streaming televizije, što bi moglo privući stotine milijuna gledatelja na novu uslugu.

 

3 milijuna

puta pogledani su traileri za tri Appleove serije

  "Mislim da je cijena usluga Apple TV-a definitivno bila pozitivno iznenađenje i snažan udarac na druga imena povezana s video uslugama, kao što su Netflix, Amazon i Roku", rekao je Michael James, upravni direktor trgovanja dionicama tvrtke Wedbush Securities u Los  Angelesu. Ben Bajarin, analitičar kreativnih strategija, rekao je da sz nova TV usluga, pretplata na Arcade igre od  svega pet dolara mjesečno i bazni model iPhone 11 smišljeno dizajnirani tako da privuku korisnike na duži rok.

"Nismo očekivali da će se Apple Arcade, a posebno ne Apple TV, ići s tako niskom cijenom. Oni dobro znaju da jednom kada potrošači uđu u njihov ekosustav, više ne odlaze", rekao je Bajarin. Apple je rekao kako će njegov novi iPhone 11 doći s dvije stražnje kamere, uključujući ultraširoki  objektiv i novu generaciju mikročipova, A13. Cijene takvih modela se kreću od 699 dolara, što je niže od prošlogodišnjeg novog iPhonea koji je započeo sa 749 dolara.

Skuplji iPhone 11 Pro imat će tri kamere straga – širokokutnu, telefoto i ultra široku. Može istovremeno stvoriti videozapise sa sve tri stražnje kamere i prednjom kamerom, a njegova se cijena kreće od 999 dolara. Cijene modela iPhone 11 Pro Max, s većim zaslonom, počinje od 1099 dolara. Novi telefoni mogu se naručivati od petka a počet će se isporučivati 20. rujna. Nakon prezentacije, Appleove dionice porasle su za 0,8 posto. 

Svi uvode treću kameru
Suparnici, uključujući Huawei i Samsung, već prodaju pametne telefone s tri kamere na stražnjoj strani.  Analitičari očekuju da će Apple prodati oko 200 milijuna iPhonea u sljedećoj godini, uz ostale uređaje. Iako će se mnogi od njih prodati u Kini, gdje usluga televizije neće biti moguća, toliki broj prodanih aparata osigurava najmanje desetine milijuna potencijalnih gledatelja za uslugu pretplate. 

Komentirajte prvi

New Report

Close