Seoska imanja u Srbiji nude se za samo 2000 eura

Autor: Poslovni dnevnik , 01. srpanj 2014. u 16:23
U Vojvodini zemlja drži cijenu, kada je u blizini ceste i može se pretvoriti u građevinsko zemljište

U okolici Valjeva, za 10 tisuća eura može se kupiti imanje sa starijom kućom i pet hektara zemlje.

Cijene seoskih imanja u Srbiji dosegnule su povijesno nisku razinu, pišu Večernje novosti, ali šansu da pronađu kupca imaju samo vojvođanske oranice i zemljište uz važne prometince, koje se može pretvoriti u građevinsko zemljište.

U pirotskom kraju cijela se seoska imanja mogu kupiti za 2000 do 5000 eura, ali kupaca nema niti po toj izuzetno niskoj cijeni.Malo je skuplje u okolici Čačka i Gornjeg Milanovca, gdje se ar zemlje (1/100 hektara) nudi za sedam eura, a imanje s kućom, pomoćnim objektima i hektar zemlje može se kupiti za 10 tisuća eura. U okolici Valjeva, za 10 tisuća eura može se kupiti imanje sa starijom kućom i pet hektara zemlje. "Zanimanje za kupnju zemljišta i seoskih imanja znatno je manje nego prošle godine", kažu u valjevskoj agenciji za promet nekretnina Bona fides.Hektar poljoprivrednog zemljišta u Negotinu i Kladovu može se kupiti za 500 eura ukoliko je riječ o njivama u brdsko-planinskom dijelu općina, ali to ne vrijedi za parcele blizu grada koje se vode kao poljoprivredne, ali su u blizini građevinskih sektora. Na takvim područjima odmah se grade kuće pa se trećina hektara prodaje i za 15.000 eura.

 

10tisuća

eura može dosegnuti hektar zemljišta u Vojvodini

Također je na cijeni i zemljište u području Čačka koje se nalazi uz cestu, ponegdje za ar treba izdvojiti 1500 eura. U brdskim i planinskim krajevima cijena ara iznosi od 10 do 100 eura, ali kupaca nema.S druge strane, kada se prijeđe u Vojvodinu, hektar solidnog poljoprivrednog zemljišta stoji oko 5 tisuća eura, a kada je zemljište dobre kvalitete i blizu prometnica cijena može dostegnuti i 10 tisuća eura po hektaru. Ne treba izdvojiti više, a često su dovoljne i manje svote, za kupnju kuće s okućnicom u nekom od slabije dostupnih sela u Vojvodini. Cijena obradive zemlje formira se ovisno o klasi, udaljenosti od naselja i kvaliteti ceste do same njive, a naravno važna je i veličina parcele koja se kupuje. U Futogu, koji je predgrađe Novog Sada, po riječima poljoprivrednika iz tog naselja, njive uz glavnu cestu gotovo da i nemaju cijenu jer odmah postaju građevinsko zemljište.

Poljoprivredno zemljište u Čeneju, nedaleko od Novog Sada, kako objašnjava Stevan Letić, zemljoradnik iz tog mjesta, gotovo je dvostruko skuplje od onoga u Futogu. Jutro, odnosno, 0,57 hektara zemljišta, prodaje se po cijeni od šest do sedam tisuća eura, ako je u blizini sela i ako je parcela značajne veličine. U Srijemu, na obroncima Fruške gore koji su okrenuti prema Dunavu, hektar poljoprivrednog zemljišta, pogodnog za podizanje vinograda ili voćnjaka kupuje se za oko 3500 eura po jutru. "Ovisno od klase zemljišta kreće se i njegova cijena", kaže Milan Šijački, vinogradar i vinar iz Banoštora, nedaleko od Novog Sada. Zemljište pogodno za ratarstvo, nešto je skuplje od onog za vinograde. 

Meso za Rusiju

Šansa u zabrani uvoza iz EU

Poslije brojnih zamjerki iz Rusije na kvalitetu mesa koje se uvozi iz Srbije, u srpskim medijima pojavila se zamisao da aferu možda proizvod ruski uvoznički lobi. Naime, ruska veterinarska inspekcija pronašla je više nepravilnosti, a pojedini srpski proizvođači optuženi su da su na rusko tržište plasirali prepakirano meso iz EU, odakle je zbog afričke svinjske kuge zabranjen uvoz u Rusiju. Tada je zabranjen uvoz svinjetine iz Srbije, osim svinjskih polovica. Rusi su potom objavili da je u smrznutom svinjskom mesu srpskog proizvođača Koteks pronađena opasna bakterija, što odbacuju u Koteksu, gdje kažu da se bakterije ne mogu razviti na temperaturi od minus 18 na kojoj čuvaju meso. Iz vlade Srbije Blicu je, pak, rečeno da u Rusiji postoje uvoznici koji su oštećeni zabranom uvoza mesa iz EU jer je godišnja vrijednost izvoza svinjetine iz EU u Rusiju iznosila 1,5 milijardi eura. EU je prije nekoliko dana zatražio ukidanje zabrane uvoza zbog koje je Srbija trenutno jedina europska zemlja čije meso Rusija uvozi.

Razvoj stočarstva

Raste proizvodnja mlijeka

Ovogodišnjim stočarskim planom proizvodnje na razini Poljoprivredne korporacije Beograd (PKB) želi se ostvariti 5% veća proizvodnja od dosad najboljih rezultata na godišnjoj razini. U PKB-u kažu da je pripremljena kvalitetna stočna hrana i navode da je u svibnju prosječna proizvodnja po grlu na godišnjoj razini iznosila 7848 litara mlijeka. Od siječnja do svibnja ukupno je proizvedeno 28,109.989 litara mlijeka.

Komentari (1)
Pogledajte sve

ne’š ti imanja za 2000, to je sigurno bez traktora, on se ne prodaje, zlu netrebalo

New Report

Close