Senatski zakon na burzi srušio ZTE

Autor: Tomislav Pili , 19. lipanj 2018. u 21:59
Poništen sporazum s vladom/REUTERS

Produžena agonija.

Cijena dionice kineskog proizvođača telekomunikacijske opreme ZTE potonula je u utorak za 27 posto na 9,56 hongkonških dolara – najnižu razinu u dvije godine – nakon što je američki Senat usvojio zakon koji poništava sporazum kompanije s američkom vladom.

Zakon iz sfere nacionalne obrane usvojen je u ponedjeljak sa 85 glasova za i samo 10 protiv, a njime će se opet uvesti zabrana kompanijama poput ZTE-a da kupuju komponente od američkih dobavljača.

Podsjetimo, s obzirom da ZTE kupuje i do trećine dijelova za svoje proizvode iz SAD-a, radi se o životno važnom pitanju za tu kompaniju.

Senatska verzija zakona mnogo je oštrija od verzije Zastupničkog doma koja ne spominje mogućnost zabrane suradnje koja bi se mogla odraziti na ZTE. Naravno, administracija u Bijeloj kući favorizira tu verziju.

Dvije verzije sada treba usuglasiti, a to je prilika za brojna lobiranja. Usuglašenu verziju moraju odobriti oba doma prije nego ju predsjednik potpiše kao zakon. Time se produžuje agonija za ZTE koji je još prije nekoliko dana bio nadomak izlaska iz najveće krize u povijesti. Ministarstvo trgovine u travnju je zabranilo Kinezima kupnju komponenti u SAD-u kao kaznu za navodno kršenje sporazuma kojim je izglađeno kršenje sankcija Iranu i Sjevernoj Koreji.

Međutim, u svibnju je predsjednik Donald Trump najavio da će "vratiti ZTE u posao" što je šokiralo zastupnike Kongresa. Ministarstvo trgovine nedavno se dogovorilo sa ZTE-om, a sporazum je uključivao plaćanje milijardu dolara novčane kazne u zamjenu za ukidanje zabrane. 

Komentirajte prvi

New Report

Close