Šefica MMF-a Christine Lagarde pod istragom francuskih vlasti

Autor: Tomislav Pili , 27. kolovoz 2014. u 22:00
Lagarde je do sada u aferi Tapie bila u statusu svjedoka, a ovoga tjedna je po četvrti put ispitana/REUTERS

Christine Lagarde izjavila je kako ne namjerava odstupiti s čelne pozicije u MMF-u zbog afere koja datira još iz 2008. godine dok je bila ministrica financija.

Čelnici Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde prijeti jednogodišnja zatvorska kazna ako istraga francuskog tužiteljstva pokaže da je bila dio političkog lanca koji je pogodovao kontroverznom francuskom tajkunu Bernardu Tapieu.

Prema tvrdnjama njezina odvjetnika koje prenosi Reuters, protiv Lagarde je tužiteljstvo otvorilo službenu istragu nakon što je do sada u aferi Tapie bila u statusu svjedokinje. Odvjetnik Yves Repiquet izjavio je da će se žaliti na otvaranje istrage. Lagarde je za agenciju AFP izjavila kako zbog ovog slučaja ne namjerava odstupiti s čelnog mjesta u MMF-u. Inače, Lagarde je ovoga tjedna po četvrti put ispitana u tužiteljstvu kao svjedokinja u slučaju koji se vuče još od 2008. godine.Afera Tapie je zahvatila dobar dio kabineta u vrijeme predsjednika Nicholasa Sarkozya, a Lagarde je u to vrijeme bila ministrica financija.

 

15tisuća

eura novčane kazne i do godinu dana zatvora prijeti Christine Lagarde

Tužiteljstvo smatra da je Tapie putem političkih veza s tadašnjom konzervativnom garniturom dobio spor sa bivšom bankom Credit Lyonnais koja je bila u državnom vlasništvu. Tapie je tvrdio kako ga je banka prevarila na prodaji dionica proizvođača sportske opreme Adidas i da ga država kao većinski vlasnik banke mora obeštetiti. Spor je došao na arbitražu, a ne na sud upravo odlukom Lagarde, a država je kasnije u tom sporu odlučila popustiti, pa je Tapie iz spora izašao bogatiji za 403 milijuna eura. Sumnjalo se da je Tapie dobio spor kako bi zauzvrat financijski podržao kandidaturu Sarkozya za predsjednika. Podsjetimo, Tapie je osuđen 1997. godine na šestomjesečnu zatvorsku kaznu zbog namještanja utakmica dok je bio predsjednik nogometnog kluba Olympique Marseille.

Osim dijela vladina kabineta, u ovoj aferi pod lupom istražitelja našao se i Stephane Richard,  tadašnji predsjednik Uprave France Telecoma preko kojeg je išla isplata. Prema navodima francuskih medija, Lagarde je do sada tvrdila da je Richard krivotvorio njezin potpis na dokumentu kojim je omogućena isplata novca. Međutim, Richard je pak izjavio kako je Lagarde bila u potpunosti upućena u cijeli proces.Ako istraga pokaže da je bivša ministrica financija sve znala, mogla bi biti optužena za nemar na javnoj funkciji. Prema francuskom zakonodavstvu, takve optužbe mogu uroditi s najviše jednogodišnjom zatvorskom kaznom i 15.000 eura novčane kazne. 

Komentirajte prvi

New Report

Close