Šef Michelina bit će na čelu Renaulta

Autor: Tomislav Pili , 22. siječanj 2019. u 21:59
Jean-Dominique Senard/REUTERS

Spremna imena.

Sastanak upravnog odbora francuskog proizvođača automobila Renault sazvan je za sutra, a glavna tema bit će imenovanje novih čelnih ljudi nakon što je japanski sud odbio zahtjev bivšeg čelnika Carlosa Ghosna za puštanje iz pritvora.

Kako su Reutersu otkrila dva upućena izvora, odbor za izbor nove uprave uputio je prijedlog da poziciju predsjednika kompanije preuzme Jean-Dominique Senard, prvi čovjek proizvođača automobilskih guma Michelin.

Poziciju izvršnog direktora preuzet će dosadašnji Ghosnov zamjenik, Thierry Bollore. Kako se dade iščitati iz medijskih objava, izbor Jeana-Dominiquea Senarda ima i politički blagoslov.

Naime, početkom tjedna je objavljena izjava ministra financija Brune Le Maira koji smatra da bi Senard "mogao biti dobar izbor" za preuzimanje kormila Renaulta. "U Michelinu je pokazao kapacitet za uspjeh na čelu velike industrijske kompanije i ima ideju socijalne odgovornosti", istaknuo je Le Maire.

Podsjetimo, francuska vlada drži 15 posto Renaultovih dionica. Dok kompanija traži novog šefa, smijenjeni čelnik Carlos Ghosn bezuspješno pokušava izaći iz pritvora.

Sud u Tokiju u utorak je odbio još jedan Ghosnov zahtjev za puštanje uz jamčevinu, unatoč ponudi da nosi elektroničku narukvicu za praćenje kretanja što bi trebalo biti dodatno jamstvo da neće pobjeći.

Podsjetimo, Ghosn je već dva mjeseca u japanskom zatvoru nakon uhićenja zbog navodnog izvlačenja novca iz Nissana, kompanije s kojom je Renault u partnerstvu. Osumnjičen je i za umanjivanje plaće u izvješćima. 

Komentirajte prvi

New Report

Close