Šef Fiata: Nismo ni blizu davanja ponude za GM

Autor: Antonija Alar , 25. lipanj 2015. u 21:59
Prvi čovjek FCA ipak bi pozdravio inicijativu dioničara GM-a za suradnjom/REUTERS

Sergio Marchionne tvrdi da nije predlagao spajanje.

Fiat Chrysler (FCA) nije ni blizu davanja ponude za spajanje s General Motorsom (GM) i nije o tome razgovorao s njegovim dioničarima, izjavio je šef FCA Sergio Marchionne.

Na taj je način pomalo neočekivano demantirao medijske napise da je spajanje na vidiku. "Mi smo jako daleko od bilo kojeg od tih scenarija", izjavio je Marchionne. Ipak, dodao je kako će podržati svaku inicijativu dioničara za suradnju ove dvije kompanije. Marchionne smatra da bi se konsolidacija među proizvođačima automobila trebala dogoditi jer  industrija troši oko dvije milijarde dolara tjedno za razvoj novih modela, ekološki prihvatljivih vozila, tehnologije i učinkovitijih motora.

Spajanjem bi se ti toškovi podijelili. No, ne misle svi tako. Mary Barra, izvršna direktorica GM-a, ovog mjeseca priznala je da je FCA predložio spajanje, ali da ga je odbor odbio. Također i drugi potencijalni partneri, GM i Ford Motor, rekli su da nisu zainteresirani. GM se još uvijek oporavlja od 2014. i trenutno su fokusirani na svoje kratkoročne ciljeve, poput povećanja operativne marže na 10 posto. 

Komentirajte prvi

New Report

Close