Sedam ‘otpisanih’ tvrtki na putu oporavka poslovanja

Autor: Poslovni dnevnik , 11. prosinac 2018. u 06:11
Travnička Konfekcija Borac prihode je povećala za 109 postoBORIS ŠČITAR/VL/PIXSELL

Financijska konsolidacija poduzeća u FBiH daje rezultat.

Financijska konsolidacija sedam gospodarskih društava, koja se provodi prema posebnom federalnom zakonu, dala je ohrabrujuće rezultate. Pokazuje to redovito izvješće Federalnog ministarstva energetike, rudarstva i industrije dostavljeno entitetskoj Vladi. Vlada Federacije BiH svojedobno je donijela osam odluka o financijskoj konsolidaciji gospodarskih društava, ali je naknadno ona za Helios Banovići prestala vrijediti pa se tako radi monitoring konsolidacije u šest tvrtki iz oblasti namjenske industrije i u Konfekciji Borac d.d. Travnik. Prema informaciji federalnog ministarstva, a na temelju dostavljenih izvješća, učinci primjene Zakona o financijskoj konsolidaciji u Federaciji BiH ogledaju se u povećanju ukupnog prihoda i dobiti, zbrinjavanju radnika, prohodnosti transakcijskog računa, kao i stabilnijem poslovanju, tj. zaustavljanju mnogih sudskih postupaka. Financijska konsolidacija rezultirala je i smanjenjem obveza, prvenstveno kroz potpisivanje sporazuma s dobavljačima te redovitim izmirenjem tekućih obveza i mogućnošću dogovaranja odgođenog plaćanja s dobavljačima. Pozitivni učinci se manifestiraju i kroz stjecanje novih tržišta, kao i zaključivanje novih ugovora, pokretanje novih razvojnih projekata…

Osim Borca, financijskom konsolidacijom obuhvaćeni su Zrak d.d. Sarajevo, BNT-TMiH d.d. Novi Travnik, Binas d.d. Bugojno, PS Vitezit d.o.o. Vitez i TRZ – Hadžići d.d. Hadžići.

Kakve su konkretne promjene nastupile može se vidjeti na primjerima. Tako je travnički Borac nakon niza prodajnih akcija, koje je Uprava poduzela uz suglasnost Nadzornog odbora, povećao prihode od prodaje na domaćem tržištu u 2016. za 109% u odnosu na prijašnje razdoblje. Program socijalnog zbrinjavanja radnika najvažniji je segment postupka financijske konsolidacije pa se te aktivnosti nastavljaju. U 2018. i 2019. planirano je umirovljenje 107 radnika, s ukupnim iznosom od 973.227,96 KM. Ovaj iznos planira se dijelom izmiriti iz tekućeg poslovanja, dijelom prodajom stalnih sredstava uz suglasnost Porezne uprave. Kada je u pitanju Vitezit, u razdoblju od 2015. do 2017. godine došlo je do povećanja prihoda, a istodobno je smanjen gubitak iz prethodnih godina.

Obveze za neto plaće u istom razdoblju smanjene su u iznosu od 2,784.795 KM, a također i obveze prema dobavljačima za 394.363 KM. Istaknuto je da najveći problem imaju s dospijećem kamata iz prethodnih godina. Trenutačno “Vitezit” radi na izradi elaborata o konverziji potraživanja vjerovnika i radnika sukladno Zakonu o konsolidaciji u Federaciji BiH.

Komentirajte prvi

New Report

Close