Šećerna repa gubi rat sa šećernom trskom

Autor: Tomislav Oharek , 24. studeni 2015. u 08:48
Neizvjesna je budućnost uzgoja šećerne repe u Europi/FOTOLIA

EU je već dozvolio ulazak više šećera iz inozemstva na zajedničko tržište, što se odražava i na cijene.

Od jedne od najatraktivnijih poljoprivrednih kultura u Europi šećerna repa bi vrlo skoro mogla postati jedna od neatraktivnijih. Osim toga upitna je i budućnost europskih šećerana, s obzirom na to da 2017. prestaje važiti Pravilnik o tržištu šećera, a cijena šećera je već sad pod velikim pritiskom.

Nad poljima Mathiasa Kriega su se nadvili tamni oblaci, javlja Deutshe Welle. Sredina je studenog, u tijeku je žetva šećerne repe, radi se punom parom. On na 230 hektara u njemačkoj saveznoj pokrajini Tirinškoj uzgaja repu. 

Tradicija na testu
"Uzgoj repe ovdje ima dugu tradiciju. Uvijek je to bio isplativ posao, oduvijek smo dobro zarađivali. Nadam se da će to tako biti i u budućnosti", govori Krieg znajući da bi se to uskoro moglo promijeniti. Pola sata vožnje automobilom udaljen je grad Zeitz, u kojem je tvornica najvećeg svjetskog proizvođača šećera u kojemu se pređuje i Kriegova šećerna repa. Südzucker ima devet tvornica u Njemačkoj i zapošljava 18.000 radnika.  

 

200eura

po toni je pala cijena šećer u EU od ožujka lani do ožujka ove godine

"Uz pune kapacitete tvornice ovdje preradimo 12.500 tona repice dnevno, otprilike 600 kamiona", priča šef pogona Andreas Kunz koji kontrolira robu. Do sada je Südzucker poljoprivrednicima plaćao temeljnu cijenu za otkup repe, ali uskoro će se prestati s tom praksom. U idućim mjesecima će se pregovarati o novim ugovorima nakon što prestanu vrijediti pravila o zajamčenoj minimalnoj cijeni repe i fiksnim kvotama. EU će od 2017. dobiti najliberalnije tržište šećera na svijetu. Cijenu će određivati samo ponuda i potražnja. Šećer je do 18. stoljeća bio vrijedna sirovina. Danas je to roba masovne potrošnje. Još nikada na tržištu nije bilo toliko puno šećera. Količina uskladištenog šećera je dosegla rekordnu razinu.

U Brazilu, Indiji, Tajlandu, najvećim proizvođačima svijeta, gomilaju se brda šećera, a istodobno sve je veći urod. Europska unija već je dozvolila ulazak više šećera iz inozemstva na zajedničko tržište. To se odražava i na cijenu šećera koja je u Europi u padu. Tako je Samo od ožujka 2014. do ožujka 2015. ona je pala za gotovo 200 eura, na 420 eura po toni. I time se sve više približava aktualnoj cijeni na svjetskom tržištu. Takav razvoj zabrinjava i Andreasa Kunza i njegovog šefa Philippa Schlütera, odgovornog za nekoliko tvornica Südzuckera: "Pod pritiskom smo. Trenutno ne zarađujemo dovoljno da bi pokrili troškove i u sektoru proizvodnje šećera ove poslovne godine imat ćemo gubitak". Za Südzucker to, kako kaže Schlüter, znači da će morati rezati radna mjesta u upravi poduzeća.

Tvornice sele u Brazil
Zapravo je Südzucker u dobroj poziciji. Kao najveći svjetski proizvođač, s rafiniranom logistikom i tehnikom, te vlasničkim udjelom u drugom najvećem proizvođaču na svijetu, britanskoj kompaniji ED&F. Kad se ukine postojeća pravila, čak žele proširiti proizvodnju. Moguće je i širenje u inozemstvu, tvrdi uprava, primjerice  u Brazil, najveće svjetsko tržište šećera. Tako se šećer proizvodi iz šećerne trske, on bi mogao postati konkurencija šećernoj repi. Što to sve znači za poljoprivrednika Mathiasa Kriega u Tirinškoj, za sada je teško predvidjeti. On želi pričekati proljeće, onda će industrija šećera proizvođačima repe ponuditi nove cijene i pregovarati o novim ugovorima. "Svatko onda mora samostalno odlučiti hoće li pristati na tu cijenu ili će se oprostiti od uzgoja repice", kaže Mathias Krieg.

Komentirajte prvi

New Report

Close