Šećerana iz Žablja radi za Petra Matijevića

Autor: Poslovni dnevnik , 10. ožujak 2016. u 21:59
Posao za šećeranu u Bačkoj

Šajkaška, šećerana u vlasništvu Hellenic Sugara, lani nije prerađivala repu.

Tvornica šećera Šajkaška iz Žablja u Bačkoj ove sezone prerađivat će šećernu repu nakon što je ugovorena sjetva s kompanijom Agrar u vlasništvu Petra Matijevića, jednog od najvećih srpskih poduzetnika. Agrar je dugogodišnji strateški partner šećerane, a ugovorio je sjetvu šećerne repe na ukupno 5000 hektara.

Direktor Agrara Zoran Matijević izjavio je da će 3500 hektara biti posijano na oranicama zadruga u Vojvodini, dok je 1500 hektara Agrar ugovorio s kooperantima. "Zadovoljni smo kako Hellenic radi, i po našoj ocjeni, najbolji su od svih šećerana", rekao je Zoran Matijević. Tvornica u Žablju nije prošle godine prerađivala repu zbog premalo ugovorenih površina te je repa otpremana u šećeranu u Crvenki, koja je, kao i ona u Žablju, u vlasništvu grčke kompanije Hellenic Sugar.

Glasnogovornik Hellenica Hristos Aleksopulos rekao je da je ugovaranje s poljoprivrednicima pri kraju, te da se očekuje da bude ugovoreno 15.000 hektara. "Blizu smo da ispunimo plan sjetve za ovu sezonu. Lani smo imali ugovoreno 10.000 hektara, ali ove godine ratari daju prednost repi u odnosu na druge poljoprivredne kulture. Grčka kompanija će i ove godine osigurati da Srbija bude izvoznik šećera na strana tržišta i da poljoprivrednici imaju sigurnu zaradu", kaže Aleksopulos. 

Komentirajte prvi

New Report

Close