Sberbank će smanjiti poslovanje u Europi

Autor: Poslovni dnevnik , 23. svibanj 2018. u 21:59
Pod pritiskom europskih regulatora/REUTERS

Prodajom turske banke, fokus na bliža tržišta.

Ruska državna banka Sberbank planira smanjiti obujam poslovanja u Europi nakon što je dogovorena prodaju turske podružnice Denizbank, izjavio je u srijedu glavni izvršni direktor German Gref.

Sberbank ne bi prodavao Denizbank da Zapad nije Rusiji nametnuo sankcije, rekao je Gref u srijedu za državnu televiziju Rossia 24. Najveća ruska banka objavila je da će prodati tursku podružnicu najvećem dubajskom zajmodavcu Emirates NBD-u za 2,7 milijardi eura. Sberbank je Denizbank kupio 2012. od posrnule francusko-belgijske banke Dexije u sklopu planiranog širenja na međunarodnim tržištima.

U nastupu na ruskoj televiziji Gref je napomenuo da će transakcija biti zaključena krajem trećeg ili u četvrtom tromjesečju ove godine, prenosi ruska novinska agencija Tass.

Grupa će se potom fokusirati na širenje u Kazahstanu i Bjelorusiji, a u planu je i dalje prodaja banke u Ukrajini, kazao je Gref. Sberbank je najavio povlačenje iz niza europskih zemalja još u rujnu prošle godine zbog teškoća u poslovanju povezanih sa sankcijama protiv Rusije.

"Tamo (u Europi) smo pod izrazito snažnim pritiskom regulatora", kazao je krajem rujna Gref u intervjuu za Rossiju 24. U Europi Sberbank je prisutan u Švicarskoj, Njemačkoj, Austriji i nizu zemalja srednje i istočne Europe, uključujući Hrvatsku.

Komentirajte prvi

New Report

Close