Saudijska Arabija neće mijenjati smjer naftne politike

Autor: Tomislav Pili , 25. siječanj 2015. u 22:00
Kralj Salman preuzeo je tron već u petak/REUTERS

Novi kralj Salman zadržat će ministra nafte Alija al-Naimija, jednog od arhitekata sadašnje politike proizvodnje.

Kako će izgledati već dobrano izranjavano tržište nafte nakon smrti saudijskog kralja Abdulaha glavno je pitanje u svjetskim medijima.

Po objavi vijesti da je saudijski monarh preminuo u petak u 90. godini života podigla se cijena barela nafte zbog nesigurnosti kako će u bliskoj budućnosti izgledati politika cijena najvećeg svjetskog proizvođača nafte. Na londonskom se tržištu barelom trgovalo po 78 centi višoj cijeni u odnosu na prethodno zatvaranje, od 49,30 dolara. Barel je poskupio u odnosu na prethodno zatvaranje i na američkom tržištu, za 39 centi, na 46,70 dolara. Špekulacije na tržištu ponajviše je potaknula politička sudbina dugovječnog saudijskog ministra za naftu, Alija al-Naimija, jednog od glavnih kreatora OPEC-ove politike zadržavanja razine proizvodnje od 30 milijuna barela dnevno unatoč padu cijene.

 

49,30dolara

za barel iznosila je cijena u petak, 78 centi više nego dan ranije

Ključnu podršku al-Naimiju davao je upravo kralj Abdulah. Ali al-Naimi na ministarskom se položaju nalazi još od 1995. i već je izrazio želju da odstupi. Međutim, kralj Abdulah ga je odgovorio od tog nauma. Odlaskom Abdulaha, odlazi li i al-Naimi, pitaju se mediji. Međutim, većina inozemnih analitičara smatra kako značajne promjene u saudijskoj naftnoj politici neće biti. Naime, Abdulaha je već u petak naslijedio na tronu brat Salman, koji je odmah za svoga nasljednika imenovao polubrata Mukrina kako bi spriječio krizu sukcesije u nestabilnim vremenima, obilježenima previranjima na granicama zemlje i naftnim tržištima. Saudijska državna televizija objavila je da novi kralj namjerava na položaju ministra nafte zadržati Alija al-Naimija, što signalizira kontinuitet strategije vezane za naftu. "Kralj Salman sudjelovao je u kreiranju politike i prije smrti kralja", podsjeća Harry Tchilinguirian iz BNP Paribasa.

"Gledano iz te perspektive, ako je pomogao u definiranju određenog programa, on će ga i zadržati", nagađa Tchilinguirian. No, trenutna zabrinutost o pravcu saudijske politike ustvari su uobičajena kada dođe do smjene na prijestolju te arapske države. Slično se dogodilo i 2005. kada je umro kralj Fahd, a barel Brent nafte odmah je skočio na tadašnju rekordnu vrijednost od 61 dolar. Međutim, Abdulah je tada vrlo brzo uvjerio svijet kako promjene u naftnoj politici neće biti. Ipak, ne može se reći da prepolovljenu cijenu nafte u posljednjih šest mjeseci Saudijska Arabija ne osjeća. Zemlja ima prvi proračunski manjak nakon 2009. godine. Osim toga, globalni naftni lider suočava se sa sve disonantnijim tonovima unutar OPEC-a gdje dio članica ne smatra trenutni pravac politike cijena potpuno ispravnim. 

Komentirajte prvi

New Report

Close