Saudijci žele barel nafte za 60 dolara

Autor: Sergej Novosel Vučković , 28. veljača 2017. u 21:59
Aramco traži nova tržišta/REUTERS

Pored zahtjeva za višom cijenom, Arapi ulažu i u nove rafinerije, s Malezijcima.

Vodeći svjetski proizvođač nafte Saudijska Arabija zahtijeva od OPE-a da cijena barela sirove nafte ove godine bude oko 60 dolara, potvrdili su za Reutersu ljudi bliski udruženju zemalja izvoznica nafte.

To je, navodi se, razina koja bi Saudijce i zaljevske susjede UAE, Kuvajt i Katar, ohrabrila za ulaganja u istraživanje novih polja, ali da ne ugrozi isplativost proizvodnje nafte iz škriljevca, u čemu prednjači SAD. Želja Saudijaca naslanja se i na početkom godine donesenu odluku OPEC-a i Rusije da se smanji dnevna proizvodnja na razinu iz 2008. kako bi se oporavile cijene, u padu već dvije godine zbog prekomjerne ponude nafte na tržištu.

Cijene barela jučer su se kretale oko 56 dolara. Usporedo s ovim najavama odvija se i živi promet s preuzimanjima Saudijaca – njihov državni gigant Aramco, najveća naftna kompanija koja se vjerojatno od sljedeće godine sprema i na izlistavanje dionica na burzi, najveće uopće u povijesti, kupio je sedam milijardi dolara vrijedan udio u malezijskog rafinerijskom projektu Rapid, iza kojeg stoji malezijska državna tvrtka Petronsa.

U zajedničkom priopćenju tvrtke su navele da će Aramco imati 50 posto udjela u Rapidu, koji će od 2019. godine dnevno prerađivati do 300.000 barela sirove nafte iz petrokemijskih postrojenja u južnomalezijskoj državi Johor. Proizvodni kapacitet je 7,7 milijuna prostornih tona, a sirovinu će dostavljati Aramco. 

Komentirajte prvi

New Report

Close