Satelitski startup prodao bi se Rusiji

Autor: Tomislav Pili , 26. prosinac 2018. u 22:00
Foto: GettyImages

OneWeb nudi udjel Kremlju.

Američki startup OneWeb koji namjerava pomoću mreže satelita donijeti brzi širokopojasni internet i u najudaljeniji kutak planete dosjetio se kako "omekšati" rusku zabrinutost da će taj projekt ugroziti nacionalnu sigurnost.

Kako eksluzivno doznaje Reuters, vodeći ljudi kompanije ponudili su ruskoj vladi kupnju manjinskog udjela u OneWebu.

Naime, u zamjenu za 12,5 posto udjela ruska bi vlada odobrila zahtjev OneWeba za frekvenciju u toj državi, predlažu iz američke kompanije. U tom bi slučaju predstavnik ruske države ušao u Upravu i imao pristup tehničkoj dokumentaciji.

Ponudu su osnivači kompanije iznijeli tijekom sastanka u Moskvi s premijerom Dmitrijem Medvedevim, tvrde tri izvora, od kojih je jedan iz Kremlja.

Ruska vlada navodno nije potpuno zadovoljna ponudom i želi pristup dokumentaciji i prije kupnje udjela. Podsjetimo, ruska podružnica OneWeba i tamošnja svemirska agencija Roskosmos zatražili su frekvenciju još prošle godine, ali su ih vlasti odbile.

Sigurnosna služba FSB u listopadu je priopćila kako se protivi projektu iz sigurnosnih razloga te kako se ta mreža satelita može iskoristiti i za prikupljanje podataka.

Rusija je važno tržište za OneWeb jer u mnogim udaljenim dijelovima te zemlje i dalje nema internetskog signala. Kompaniji je potreban i Roskosmos kao partner u lansiranju satelita.

Komentirajte prvi

New Report

Close