Šarović: Zabrana uvoza mesa iz Hrvatske ostaje na snazi

Autor: Poslovni.hr/Hina , 01. kolovoz 2013. u 11:09
Photo: Marko Jurinec/PIXSELL

“Autonomno je pravo BiH hoće li prihvatiti robu iz objekata koji nemaju EU broj”, rekao je Šarović kako ga u četvrtak citira sarajevski “Dnevni avaz”.

Zabrana uvoza mesa i mesnih proizvoda u Bosnu i Hercegovinu (BiH) hrvatskih proizvođača koji ne ispunjavaju standarde Europske unije ostaje na snazi i nakon ocjene Bruxellesa da BiH izvoznicima iz Hrvatske ne bi trebao nametati kriterije više od onih koje primjenjuje na vlastite tvrtke, citira u četvrtak tisak ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića.

"Autonomno je pravo BiH hoće li prihvatiti robu iz objekata koji nemaju EU broj", rekao je Šarović kako ga u četvrtak citira sarajevski "Dnevni avaz".

Vlasti BiH su od 1. srpnja zabranile uvoz u tu zemlju za više od pedeset tvrtki iz Hrvatske koje se bave proizvodnjom mesa i mesnih prerađevina s obrazloženjem da one ne ispunjavaju uvjete za izvoz na tržišta EU pa svoju robu ne mogu plasirati niti u BiH.

Europska komisija u srijedu je u posebnoj izjavi rekla da je hrvatskim tvrtkama koje još ne ispunjavaju u cijelosti propise nužne za izvoz na tržište EU dan prijelazni dvogodišnji rok za prilagodbu tim standardima.

Bruxelles je također istaknuo da najveći broj hrvatskih proizvođača zadovoljava standarde kakvi vrijede u BiH i zato ne bi trebalo biti zapreka nastavku izvoza u tu zemlju.

Ministar Šarović, međutim, ne odustaje od svog stajališta da se iz Hrvatske u BiH može izvoziti samo ako tvrtka posjeduje tzv. EU broj ili ako zainteresirana tvrtka uputi zahtjev Uredu za veterinarstvo BiH da certificira njezine proizvodne pogone i uvrsti je na popis ovlaštenih uvoznika.

Zabrana uvoza u BiH odnosi se uglavnom na klaonice iz Hrvatske te na tvrtke koje se bave preradom mesa.

Komentirajte prvi

New Report

Close