Sanofi i Google traže lijek za dijabetes

Autor: Poslovni dnevnik , 12. rujan 2016. u 21:59
Usmjereni na dijabetes tip 1/Fotolia

Verily i francuski farmaceut zajednički ulažu 500 milijuna dolara.

Podružnica internetskog diva Googlea i francuska farmaceutska kompanija Sanofi najavili su u ponedjeljak zajedničko ulaganje vrijedno 500 milijuna dolara usmjereno na pomoć oboljelima od šećerne bolesti. Povezivanje između proizvođača lijekova Sanofija i Verilyja, zdravstvene podružnice Googleove matične kompanije Alphabet, bit će fokusirano na liječenje ljudi koji žive sa dijabetesom.

Pojedinosti o proizvodima zajedničke kompanije i o datumu njihovog izlaska na tržište bile su šture, no iza priopćenja se doznaje da će kombinirati kliničko znanje proizvođača lijekova s analitikom i mikro uređajima Verilya. "Budući da će početna faza uključivati spajanje postojećih proizvoda, možemo očekivati prve inovacije prije nego u slučaju da farmaceutski istraživački program počinje od nule", istaknuo je za AFP čelnik Sanofijeva odjela za dijabetes Stefan Ölrich.

Zajednički projekt Onduo u početku će se usredotočiti na dijabetes tipa 2, češći oblik bolesti. Od 400 milijuna oboljelih osoba u svijetu, njih 90 posto ima ovaj tip dijabetesa. U konačnici Onduo planira proširiti poslovanje i na dijabetes tipa 1, autoimuni poremećaj koji zahtijeva svakodnevno uzimanje inzulina, te na osobe kod kojih postoji rizik od razvoja te bolesti. Sanofi je u zajednički projekt uložio 248 milijuna dolara, a Verily će uložiti "ekvivalentan" iznos, kazao je Ölrich. 

Komentirajte prvi

New Report

Close