Sannino pozvao vlasti BiH da ubrzaju pripreme za ulazak Hrvatske u EU

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. veljača 2013. u 17:19
Ilustracija (Guliver/Thinkstock)

Sannino je istaknuo kako je važno da se tehnička pitanja ne politiziraju sugerirajući kako će se jedino tako riješiti problem uspostave jedinstvenog mehanizma koordinacije između BiH i EU.

Glavni ravnatelj Opće uprave Europske komisije za proširenje Stefano Sannino pozvao je u srijedu vlasti Bosne i Hercegovine da ubrzaju tehničke pripreme za ulazak Hrvatske u Europsku uniju kako od 1. srpnja ne bi došlo do poteškoća u trgovinskoj razmjeni.

"Granica Hrvatske postaje vanjska granica EU. Hrvatska će morati primjenjivati pravila i standarde EU i BiH stoga treba ubrzati pripreme kako ne bi došlo do prekida u njenim trgovinskim vezama s Hrvatskom i EU", kazao je Sannino novinarima u Sarajevu gdje je o ovome razgovarao i s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom. Sannino je istaknuo kako je važno da se tehnička pitanja ne politiziraju sugerirajući kako će se jedino tako riješiti problem uspostave jedinstvenog mehanizma koordinacije između BiH i EU, provedbe popisa stanovništva, ali i presude Europskog suda za ljudska prava "Sejdić-Finci" kojom je BiH dobila obvezu eliminirati diskriminaciju pripadnika nacionalnih manjina iz ustava i izbornog zakona.

"Nadamo se da će rješenje u slučaju 'Sejdić-Finci' biti pronađeno brzo i kako će ono otvoriti mogućnost BiH da podnese aplikaciju za odobravanje statusa kandidata za članstvo u EU", kazao je Sannino. Bevanda je dodatno objasnio kako se sada radi na tome da se način provedbe presude dogovori do kraja ožujka, a onda verificira u travnju kada u BiH bude dolazio europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH potužio se kako su brojne reforme važne za približavanje EU blokirane zbog minornih političkih interesa u samoj zemlji. "No to sitno politikanstvo može ugroziti europski put BiH", kazao je Bevanda. Nikoga nije izravno optužio za blokiranje reformi no istaknuo je kako svima u BiH predstoji "krvavi put" ispunjenja preuzetih obveza.

Komentirajte prvi

New Report

Close