Sankcije uništavaju male tvrtke na Kubi

Autor: Poslovni dnevnik , 19. rujan 2019. u 21:59
U privatnom sektoru radi 14 posto Kubanaca/REUTERS

Bivši predsjednik SAD-a vjerovao da privatni sektor vodi u demokraciju.

Male tvrtke na Kubi, otvorene nakon ograničenih gospodarskih reformi, snažno su pogođene američkim sankcijama, pokazalo je istraživanje konzultantske tvrtke Auge.

Više od 80 posto anketiranih poduzetnika, a većina kojih je povezana sa sektorom turizma, reklo je da sankcije utječu na njihovo poslovanje. Bivši kubanski predsjednik Raul Castro otvorio je vrata poduzetništvu u zemlji u kojoj više od pola milijuna ljudi (14 posto radne snage) sada radi u privatnom sektoru. Država je ipak zadržala kontrolu nad ključnim sektorima gospodarstva.

U svibnju su SAD ponovnim aktiviranjem Helms-Burtonova zakona omogućile američkim državljanima, inače kubanskim izbjeglicama, da tuže strane kompanije i pojedince koji se koriste njihovom konfisciranom imovinom na Kubi. Potom je Washington u lipnju zabranio američkim kruzerima pristajanje na Kubi. Kompanije koje su sudjelovale u anketi rekle su da su zabilježile pad prihoda i klijenata. Sankcije su stvorile "pesimistično okruženje nepovoljno za razvoj i rast privatnog sektora u cjelini", ističe se u izvješću.

Neki od poduzetnika morali su otpuštati radnike. Trumpov kabinet zaoštrio je politiku prema Kubi nakon što su se odnosi poboljšali za mandata Baracka Obame, koji je vjerovao da će razvoj privatnog sektora dovesti do političkih promjena na Kubi.

Komentirajte prvi

New Report

Close