Sankcije Rusiji ‘tigar od papira’

Foto: Reuters Foto: Reuters

Rusija koristi SP za promociju.

Svjetskim prvenstvom u nogometu koje je započelo u Rusiji predsjednik Vladimir Putin želi pokazati kako su četverogodišnje ekonomske sankcije Zapada praktički uzaludne. “Putin želi pokazati da je Rusija velika sila koja se vratila na globalnu pozornicu, ljudi širom svijeta je vole i ne može biti izolirana”, tvrdi za Financial Times Alexander Gabuev iz Carnegie Moscow Centera.

Gabuev dodaje kako je ruska kandidatura za domaćina SP-a uglavnom bila motivirana pokazivanjem bogatstva zarađenog na nafti. “Međutim, nakon izbijanja rata u Ukrajini i zapadnih sankcija, poruka koju želi odaslati Rusija postala je još politiziranija”, dodaje Gabuev. Čak i na utakmici otvaranja između Rusije i Saudijske Arabije predsjednik Putin - koji više voli hokej i džudo od nogometa - imao je priliku za razgovore o ekonomskoj suradnji s princem Mohammedom bin Salmanom.

Podsjetimo, Rusi i Saudijci lani su sklopili sporazum o ograničenju proizvodnje nafte što je potaknulo rast cijena, a što je bilo ključno za ruski ekonomski rast prošle godine. Da zapadne sankcije nisu imale mnogo efekta pokazuje podatak da od 11 gradova u kojima će se igrati utakmice, samo njih tri nije na neki način povezano s osobama iz Putinova bliskog kruga koje su na popisu sankcioniranih osoba. Primjerice, Genadij Timčenko vlasnik je kompanije koja je predvodila gradnju stadiona u Nižnji Novgorodu i Volgogradu. Arkadij Rotenberg, stari Putinov prijatelj, posjeduje udio u najvećem moskovskom aerodromu. Oleg Deripaska i Viktor Vekselberg, odnedavno na “crnoj listi”, posjeduju pet zračnih luka na koje će slijetati navijači.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve